IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имиграцията ли предизвика Brexit?

Още с разширяването на ЕС през 2004 г. във Великобритания се надигнаха бурни възгласи против новите държави членки, коментира доц. Силвия Трифонова от УНСС

11:29 | 29.06.16 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските поддръжници на Brexit си спечелиха солидно доверие сред населението с твърдо изявените си критики спрямо имиграционната ситуация във Великобритания:

- Великобритания никога няма да може да контролира имиграцията в качеството си на страна членка на ЕС. Свободата на движение на работната сила дава автоматично право на гражданите на другите страни членки на ЕС да живеят в Обединеното кралство. Т.е. страната може да се радва на самостоятелен контрол върху имиграционния поток единствено, ако излезе от Евросъюза. Още през 2010 г. министър-председателят на Великобритания обеща, че ще понижи нетната миграция с десетки хиляди до изборите през 2015 г., но се случи точно обратното – броят на чужденците, влизащи в страната, се покачва драматично. С бежанската криза положението още повече ескалира и ясно показа, че ЕС е безпомощен да се справи с проблема.

- Публичните услуги са под натиск и са свързани със завишени публични разходи заради големия брой имигранти в страната. Макар че оценката на фискалното влияние на миграцията зависи от редица фактори и се различава според групата имигранти и техните характеристики, британските привърженици на Брекзит категорично са на мнение, че имигрантите ползват повече социални помощи и публични услуги, отколкото заплащат под формата на данъци, т.е. имигрантите имат негативен нетен фискален ефект. Трябва да се има предвид обаче, че нетният фискален принос от имигрантите зависи от състоянието на публичните финанси на страната. В дългосрочен план значение имат очакваните бъдещи миграционни потоци, очакваната норма на фертилност за имигрантите и за родените във Великобритания и други фактори [3]. Основната част от имигрантите в страната са в работоспособна възраст, което в по-дълъг срок означава, че тези хора ще се пенсионират, което ще създаде напрежение в разходната част на държавния бюджет. 

- Високата имиграция води до спад на заплатите за британските работници. В свое изследване от 2015 г. Английската централна банка установява, че увеличението на имиграцията е намалило трудовите възнаграждения на заетите в хотелиерството, ресторантьорството, чистотата и други сфери. Централната банка оценява, че ръст от 10 процентни пункта в дела на имигрантите води до спад на заплатите с 1,9 процентни пункта на работниците в посочените сектори от сферата на обслужването, отличаващи се с ниска или никаква квалификация [1]. Нископлатените работни места получават заплати, които са по-ниски от средната работна заплата в страната. Проучванията на Обсерваторията по миграцията в Обединеното кралство също показват, че притокът на имигрантите е оказал най-силен ефект върху нископлатените британци, т.е. той главно е засегнал разпределението на доходите в страната [4]. Този проблем се чувства особено силно в годините на икономическа криза. Изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че увеличението на дела на имигрантите в работната сила в страните членки на ОИСР, включително във Великобритания, повишава безработицата в краткосрочен и средносрочен период (до 10 години), но няма съществено влияние в дългосрочен период [1].

- Точково-базираната система за имигрантите към Обединеното кралство следва да бъде разширена, така че да включат и тези, идващи от ЕС. Тази система е средството, което регулира имиграцията към Великобритания от страните извън Европейското икономическо пространство (ЕИП). Критика спрямо тази система е, че не поставя горна граница на броя на хората, които могат да се квалифицират съгласно установените точкови критерии (като квалификация, бъдещи очаквани постъпления, спонсорство, знания по английски език, разполагаеми средства за пребиваване). Също така системата не успява да осигури възможност на нискоквалифицираните имигранти от страните извън ЕИП, поради което рискува да създаде недостиг на квалифицирана работна сила в сектори като строителството и др.

В заключение може да се обобщи, че имиграционната ситуация във Великобритания се оказа изключително важен фактор за излизането на страната от ЕС. Още от 2004 г. с разширяването на ЕС със страните от Централна и Източна Европа се надигнаха бурни възгласи против новите държави членки. Великобритания даде право на жителите на тези държави на незабавен свободен достъп до британския пазар на труда и още повече интензифицира британския референдум за членството в ЕС. На 23 юни 2016 г. поданиците на Обединеното кралство взеха историческото решение да напуснат Евросъюза след 43 години членство в блока.

В ядрото на проблема е широко разпространеното схващане от публиката и полисимейкърите, че имиграцията във Великобритания е оказала чувствителни ефекти върху пазара на труда като цяло и върху заетостта и заплатите в частност. Фактът, че имигрантският поток доведе до по-ниски заплати на най-засегнатите работни позиции вследствие на конкуренцията, се оказа работещ мотив за излизането на страната от ЕС. Стереотипът на полския водопроводчик – широко използван като символ на евтината работна ръка – може вече да се счита и като символ на тази историческа промяна против европейското бъдеще на Обединеното кралство.

Използвана литература

[1] Jean, S. and M. Jimenez, “The Unemployment Impact of Immigration in OECD Countries”, OECD Economics Department Working Papers No. 563, OECD, 2007.
[2] Nickell, St. and J. Saleheen, “The impact of immigration on occupational wages: evidence from Britain”, Staff Working Paper No. 574 Bank of England, December 2015.
[3] The Migration Observatory, “The Fiscal Impact of Immigration in the UK”, Briefing, The Migration Observatory, 27 March 2015.
[4] The Migration Observatory, “The Labor Market Effects of Immigration”, Briefing, The Migration Observatory, 22 May 2015, updated 4 June 2016.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
6
rate up comment 6 rate down comment 34
biserz
преди 7 години
На мен анализът ми харесва - интересен е, предлага факти предимно, а не голи предположения и изкривени според настроението умозаключения. Предлага ни нещо, което ние трудно преглъщаме и приемаме - да се "турим в обувките на другия", чието мнение не харесваме.Но явно настройката е "Никой да не ми прекъсва монолога". Не съм фен на англичаните, нито адвокат на авторката, но има върху какво да се замислим, защото тук има много "заметени под килима данни", които може би пречат да цвилим в общия хор на възмущение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
data
преди 7 години
Къде видя неолиберализъм в политиката на ЕС така и не разбрах. п.п.Проблема е *** - администрацията не е избираема и за пред гражданите е не лигитимна , а не е избираема защото ако е избираема северна европа ще изтърве контрола . Дали Холандия ще е толкова важна с нейните 16 милн души пред да кажем Румъния с 30 млн. население ако има избори за изпълнителна администрация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 42
Hahoto
преди 7 години
Да не се лъжем: Европейският съюз отчужди десетки милиони работници и обикновени хора из целия континент. За мнозина ЕС се превърна в синоним на враждебна върхушка. Макар и започнал като прогресивен проект за свобода и солидарност между европейските народи отдаден на автентично хуманитарни инициативи и на това ужасните войни от 20-ти век да не се повторят никога повече ЕС се превърна в антидемократична неолиберална технокрация с все по-намаляващи легитимност и ползи за хората. Проповядвайки благородните ценности на човешките права, социалната демокрация и мира, управниците на ЕС наложиха режими на строги икономии, които постепенно създадоха несигурни работни условия за милиони хора. Голямото разминаване между социалната реторика и налагането на политиката на неограничавания пазар предизвика у много хора чувството, че те постоянно биват предавани от една анонимна суперструктура, в която те не могат да участват и към която не могат да протегнат ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 53 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Всички останали останали партии партии, които искат страната им да напусне ес са мотивирани от една единствена причина - те категорично се противопоставят на имиграцията от Африка и Арабия, които са източник на около 90% от имигрантите в Западна Европа според този сайт. Тези лъжи за полския водопроводчик, българския тираджия и румънския монтьор са най-обикновен политически-коректен цирк, който медиите използват умело прикривайки инстинския проблем с имиграцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Причината за brexit е постъпката на меркел към сирийските бежанци, а не присъединяване на България, Румъния, Полша и т.н към ес. А това го твърди британския вестник express, които очевидно са на ясно с проблема много по-добре от родните псевдо-анализатори. Дейвид Камерън искаше отмяна на европейските регулации за защита на човешките права за страната му още преди 5 години, защото тези регулации не дават възможност на британския съд бързо да депортира ислямски терористи като абу катада и омар бакри заради страхове, че тези двата ще бъдат убити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Статията на Доцента! Браво доцент Стефанова, щях да заспя по средата, ама се насилих да я прочета да видя има ли нещо интересно. Е не, няма. Дълбокото съждение на доцента ми разкри в детайли статистиката в УК, и накрая беше приведена и използваната ( преписаната) литератураРЕСПЕКТ! Жал ми е за студентите на които преподава и изпитва. Да научите колко % се е покачила имиграцията през 2016та ей, и да правите изводи от това ( ама гледайте да са същите като на доцента)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още