IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрените проблеми предизвикаха паника на енергийните пазари

Търсенето на природен газ в Европа ще се повиши, защото много правителства ще се откажат от плановете си за нови ядрени мощности, коментират анализатори

11:03 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ядрените проблеми предизвикаха паника на енергийните пазари

Глобалните енергийни пазари и пазарите за търговия с въглеродни емисии изпаднаха в паника на фона на нарастващата опасност от разтапяне на реакторите в авариралата ядрена централа във Фукушима и решението на Германия да спре 7-те най-стари ядрени реактора в страната, пише Financial Times.

Цените на горивата се повишиха, след като Япония закупи голямо количество природен газ и въглища, за да компенсира загубата на ядрените си мощности, а германският канцлер Ангела Меркел обяви намерението си да затвори някои от 17-те ядрени централи в страната.

Цената на природния газ и въглищата – двете основни алтернативни суровини за генериране на енергия, се повиши рязко от петък насам. Цените на квотите за въглеродни емисии също се повишиха.

Според Рикардо Лейман, изпълнителен директор на Noble Group, най-голямата компания за търговия с въглища и въглеродни емисии, ядрената криза ще повиши търсенето и на други енергийни суровини.

„Според нас, кризата ще се отрази позитивно на въглищата и газа. Правителствата по света едва ли ще са склонни да разширяват значително ядрените си програми“, казва той.

В краткосрочен план втечненият природен газ е най-доброто решение за компенсиране на авариралите ядрени мощности в Япония.

От петък насам цената на въглищата с доставка през април се е повишила с 10,8% до две и половина годишен рекорд от 134 долара за тон, докато цената на природния газ в Европа се е повишила с 13,4%

Цената на електричеството с доставка през април в Германия се е повишила с 24%, достигайки най-високата стойност от ноември 2008 г.

Цената на квотите за въглеродни емисии е достигнала 27-месечен връх поради очаквания, че енергийни компании, като германските RWE и Eon, ще трябва да използват повече горива

От петък цената на квотите за въглеродни емисии в Европейския съюз се е повишила с над 10% до 17,76 евро за метричен тон.

В същото време цените на урана са се понижили с 25%, разкриват данни на MF Global, тъй като инвеститорите бързо губят ентусиазма си за ядреното гориво.

Според Тери Брос, анализатор на Société Générale в Париж, търсенето на природен газ в Европа ще се повиши, защото много правителства ще се откажат от плановете си за нови ядрени мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още