IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят смяна на юрисдикцията на новото бразилско дело срещу Chevron

Прехвърлянето на делото от Кампос в Рио де Жанейро ще доведе до отстраняването на прокурора и ще забави официалното повдигане на обвинения

11:56 | 24.03.12 г. 1
<p>
	Нефтеният разлив в находището &quot;Фраде&quot;. Снимка: Ройтерс</p>

Нефтеният разлив в находището "Фраде". Снимка: Ройтерс

Официалното повдигане на криминални обвинения срещу Chevron, Transocean и 17 от служителите на компаниите заради нефтените разливи край бреговете на Бразилия може да се забави заради смяна на юрисдикцията на делото, съобщи Ройтерс.

Съдия в Кампуш вече разглежда въпроса за прехвърлянето на делото в Рио де Жанейро, което вероятно ще доведе и до отстраняването на основния обвинител Едуардо Сантош де Оливейра от процеса.

Оливейра повдигна обвинения срещу Chevron и подизпълнителя му Transocean заради небрежност и пропуски, което според прокурора е довело до нефтения разлив в находището “Фраде” през ноември миналата година и в последствие – до траен теч на петрол.

Той обеща да пледира за налагането на максимални присъди на ръководителите на двете компании.

Въпросът за юрисдикцията произтича от местоположението на предполагаемите престъпления – в дълбоките води извън териториалните води на Бразилия, но в рамките на изключителната икономическа зона на страната.

"Мисля, че преместването на делото в Рио де Жанейро ще бъде грешка", заяви Оливейра в телефонно интервю.

" Chevron и Transocean искат да повярваме, че това се е случило едва ли не на някакъв чуждестранен кораб или платформа в международни води. Но престъплението се е случило под морското дъно, във физическата бразилска територия”, посочи прокурорът.

Бразилски държавници обаче открито се обявиха срещу обвинителя и го нарекоха “агресивен”. Според сенатора Хорхе Виана делото ще навреди на петролната индустрия в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 12 години
Е сега пък Оливейра... ти си истински смел, честен и открит мъж и само адмирации. Света е пълен със *** обаче способни на всичко за пари. Сега парата ще прониква дълбоко и неуморно 24 часа на ден чрез платените ***/лобисти/ в сънищата на изкушените от материята мозъци на държавни служители и накрая пак злото/ капиталиста,капитала/ ще победи купувайки нечии души изкушени от удоволствието което носи неотложеното потребление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още