IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Цената на златото е „твърде ниска“

Икономисти прогнозират, че през следващите 3 месеца златото ще поскъпне до 1785 долара, а в рамките на година до 1940 долара

14:14 | 29.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на златото, един от най-зорко следените индикатори за доверието на пазарите за момента, е „твърде ниска“, като се имат предвид реалните лихвени проценти, коментират анализатори на Goldman Sachs, цитирани от CNBC.

Икономистите прогнозират, че през следващите 3 месеца златото ще поскъпне до 1785 долара за тройунция, през следващите 6 месеца до 1840 долара, а в рамките на година - до 1940 долара.

„При сегашните ценови нива златото остава примамливо, но не и за дългосрочна инвестиция“, посочват те.

Според тях реалните лихвени проценти в САЩ са най-важният фактор за цената на златото в долари. В края на миналата година обаче тази корелация е била нарушена и цената на златото все още не се е възстановила до нивата, които сегашната негативна или много ниска доходност по 10-годишните щатски ДЦК предполага.

След предприетата от Федералния резерв (Фед) операция Туист – включваща изкупуване на дългосрочни облигации и продажба на същото количество краткосрочен дълг – доходността по щатските ДЦК се понижи.

„Според нас въпреки спада на доходността по 10-годишните защитени от инфлация облигации (TIPS), през есента, пазарът на злато може би е очаквал, че реалните лихвени проценти скоро ще започнат да се повишават на фона на ускорен икономически растеж и че това би довело до рязък спад на нетната спекулативна стойност на златните фючърси“, посочват анализаторите.

„Нашите икономисти очакват не толкова ускорен растеж и ново вливане на ликвидност от страна на Фед през 2012 г. Това ще понижи очакванията за реалните лихви отново на нулата и ще повиши цената на златото до нивата посочени в 6-месечната ни прогноза“.

Според някои по-мечо настроени анализатори цената на златото вече е достигнала своя пик – рекордните 1920,70 долара, тъй като пазарите са по-уверени за бъдещето на западните икономики.

Според Малкълм Норис, изпълнителен директор на базираната в Австралия миннодобивна компания Solomon Gold, цената на златото може да достигне дори 2000 долара.

Анализаторите на Goldman признават, че по-силните от очакваното икономически данни от САЩ крият „нарастващ риск“ за прогнозата им. По-добрите от очакваното данни за анемичното възстановяване в САЩ, както и масираните парични инжекции за европейската банкова система, помогнаха за понижаването на цената на златото през последните 3 месеца.

Според някои анализатори централните банки по света може отново да започнат да купуват злато. Британският финансов министър Джордж Озбърн намекна, че Английската централна банка (АЦБ) може да увеличи запасите си от благородния метал, въпреки че в последствие уточни, че е имал предвид резервите на банката като цяло, а не конкретно златните.

„Като държат повече злато, централните банки се застраховат срещу собствената си безотговорна политика. Те печатат пари. Цената на златото нараства и ако имат много злато в резервите си, именно те се оказват големите печеливши“, казва Матю Лин, основател на  Strategy Economics.

„Ако можете да си го позволите – всъщност няма нищо което да ви спре – това изглежда лесен начин да си изкарвате хляба“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
emilyyyyy
преди 12 години
като се има впредвид че дез`информацията` излиза от тях може би си прав , но аз не мисля че цената на златото е балон , а по скоро реално отражение на страха на инвеститорите в момента . и според мене цената му ще продължи да расте защото за момента златото няма алтернатива . Голдмън и да рпесече по магистралата има кой да го подпира ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
aidriell
преди 12 години
Мнението на Голдмън чини шит .Явно е продиктувано от налет огромни позиции в злато но пък има триж пъти повече банкери от Голдман които са на абсолютно противното мнение Щом толкова си вярват нека не им четем анализите които и без това не им струват пукнат грош а да видим целите им позиции коннвертирани в злато Нали ? Не е лесно да плещиш въздух под налягане Пазарът ще покаже съвсем скоро Само Голдман да не пресече по магистралата както Лимън Брадърс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още