IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия и САЩ разследват петролни далавери на режима на Кадафи

Обект на проучването са отношенията на либийската държавна петролна компания с гиганти като Eni и Total

18:27 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Либия и САЩ разследват петролни далавери на режима на Кадафи

Властите в САЩ и Либия разследват няколко петролни компании и взаимоотношенията им с падналия либийски режим, съобщи The Wall Street Journal.

Това би могло да помрачи амбициите на петролните гиганти, сред които италианската Eni и френската Total, за разширяването на присъствието им в страната с най-големите резерви от черно злато в Африка, отбелязва изданието.

Зам.-началникът на либийската прокуратура съобщи, че се разследват „либийски и чуждестранни оператори в Либия за евентуални финансови нередности“.

Още през март прокуратурата в страната поиска официално от либийската държавна петролна компания редица фирмени документи за проверка. В писмото до компанията се споменават петролни сделки с международните й контрагенти Vitol Group и Glencore International.

Въпреки че разследването се фокусира главно върху времето на управлението на Муамар Кадафи, поискана е и информация за сделките по време на гражданската война, както и актуална информация.

От прокуратурата обаче все още не споменават дали срещу компаниите са повдигнати конкретни обвинения.

Маркетинг мениджърът на либийската държавна петролна компания Ахмед Шавки е потвърдил, че отношенията на фирмата с чуждестранни компании „са обект на разследване от страна на главния прокурор“. Той уточнява, че компанията му е предала всички изискани документи.

Шефът на компанията обаче засега отказва коментар.

Новината за либийското разследване идва след като от американската Комисия за ценните книжа и фондовите борси изпратиха официално искане до Eni и Total да разкрият взаимоотношенията си с либийския бизнес.

Американският петролен гигант Marathon Oil Corp. също е бил помолен да предостави документи за либийските си операции, става ясно от отчета на компанията, подаден до комисията.

От италианската компания уточниха, че разследването на САЩ е във връзка с „определени незаконни плащания на либийски служители и евентуално нарушаване на американското законодателство за корупцията“.

Според Eni Вашингтон е поискал документи  за периода от 2008 г. до началото на 2011 г., когато избухна гражданската война в Либия.

Новият либийския режим, който през юни се изправя пред първото си предизвикателство -  изборите, е под натиск да хвърли светлина върху петролните сделки по времето на управлението на Кадафи.

От прокуратурата посочват, че ако се установят нарушения, размерът на глобата ще е поне два пъти над загубените от Либия пари, като това ще се отрази и на бъдещите договори с тези фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още