IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранилищата за природен газ в САЩ може да се запълнят до октомври

Добивът на суровината е нараснал с 24% от 2006 г. насам, докато потреблението се е повишило с двойно по-нисък темп

07:55 | 10.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Хранилищата за природен газ в САЩ може да се запълнят до октомври

През миналата година в САЩ са добивани средно по 63 млрд. кубически фута дневно (близо 1,8 млрд. кубически метра), което представлява ръст от 24% спрямо 2006 г. През този период обаче потреблението нарасна само с половината от това темпо.

Хранилищата в страната можеха доскоро да поемат без проблем излишъците, тъй като студените зими водеха до увеличаване на търсенето за отопление, а горещите лета – до ръст в използването на климатици, които да охлаждат сградите.

Едва половината от жилищните сгради в САЩ се отопляват с природен газ, а една четвърт от електроенергията се произвежда от газови електроцентрали.

Но последната зима се оказа на четвърто място по високи температури от последните 117 години, съобщиха от американската Национална администрация за океаните и атмосферата. Месец март пък бе най-топлият от 1950 г. насам.

Между ноември и март дневното потребление на природен газ намаля средно с 5% на годишна база, сочат данни на Bentek Energy. През същия период добивът е нараснал с 8%.

„До момента не сме били свидетели на подобна ситуация“, заяви Крис МакГил, вицепрезидент за политически анализи в  American Gas Association.

Обикновено в края на зимата в газовите хранилища в САЩ има около 1,5 трилиона кубически фута (около 42,5 млрд. кубически метра) от суровината. Днес количеството е 2,5 трлн. кубически фута (70,75 млрд. кубически метра).

Капацитетът на всички хранилища в страната е 4,4 трлн. кубически фута (124,5 млрд. кубически метра). Ако бъдат запълнени, горивото ще бъде достатъчно за около 2 месеца без никакъв добив.

Ако настоящите тенденции в добивите и потреблението се запазят, от Bentek преценяват, че хранилищата ще бъдат запълнени до 10 октомври.

През последното десетилетие техният капацитет се е разширил с 15%, но нови не могат да бъдат изградени достатъчно бързо, за да поемат бързо нарастващия излишък. Анализатори отбелязват също, че липсват финансови стимули да бъдат изградени още хранилища.

Ниските цени вследствие на излишъка увеличават търсенето на природен газ от индустриални потребители и компании за комунални услуги. Производителите на химикали, пластмаси и торове, които използват природния газ като гориво, увеличават употребата му. Камиони за извозване на боклук, автобуси и автомобили за доставки минават все повече на природен газ. Производителите на електроенергия се прехвърлят от въглища на природен газ при всеки удобен момент.

Това обаче няма да повиши търсенето достатъчно бързо, за да намали натиска върху хранилищата през лятото. Силни жеги през този сезон биха могли да помогнат, но не се очаква природата да съдейства в случая.

Прогнозите са температурите през лятото да бъдат около обичайните и доста по-ниски от последните две лета, заяви Дейвид Стрейт, метеоролог в Commodity Weather Group. Топлите зими обикновено не преминават в горещи лета, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
tati
преди 12 години
Ха ами аз отдавна си карам камиона на природен газ !!! ДАФ 430кс. и съм много доволен !!! И леката ми кола е на природен газ Рено Лагуна !!! И много се чудя на хората във Б-я не се ли усещат за тези разлики в горивата. Само робуват на отживелици !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Дано има положително развитие и в Европа по въпроса, че ми писна от шибните ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
"Камиони за извозване на ***, автобуси и автомобили за доставки минават все повече на природен газ. Производителите на електроенергия се прехвърлят от въглища на природен газ при всеки удобен момент."Ето това е истината. Това може да ни отърве от рекета на арабели и руснаци с безумно скъп петрол. Минаваме към газовата ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още