IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранилищата за природен газ в САЩ може да се запълнят до октомври

Добивът на суровината е нараснал с 24% от 2006 г. насам, докато потреблението се е повишило с двойно по-нисък темп

07:55 | 10.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Хранилищата за природен газ в САЩ може да се запълнят до октомври

Пазарът на природен газ в САЩ се пука по шевовете. Добит е толкова природен газ, че скоро може да няма място, където да се съхранява нарастващият излишък, съобщава АР.

След години на взривен ръст добивните компании натискат спирачката. Подземните пещери от химически соли, изчерпаните петролни полета и подземни езера, където се складира природния газ, бързо се запълват, след като меката зима подтисна търсенето на енергоносители за жилищно отопление.

Насищането благоприятстваше бизнеса и собствениците на жилища, използващи природен газ. Но при цени на 10-годишно дъно, които при това продължават да се понижават, компаниите, добиващи горивото, стават жертва на собствените си успехи в сондирането. Стойността на техните акции се понижава в очакване за спад на печалбите им и занижени планове за растеж.

Част от най-големите американски добивни компании, включително Chesapeake Energy, ConocoPhillips и Encana, вече обявиха планове за забавяне.

„Те сами си препречиха пътя, а зимата им помогна“, заяви Джен Снайдър, ръководител на отдела за природен газ в Северна Америка в изследователската компания Wood Mackenzie. "Нямаше достатъчно търсене, което да поеме цялото предлагане, излято на пазара“, добави тя.

До момента усилията за ограничаване на добива дават минимален резултат. Ако темпото на добивите не спадне рязко или търсенето не скочи значително през лятото, анализатори смятат, че съоръженията за съхранение могат да бъдат препълнени до отказ. Това би довело цената на природния газ, която спадна наполовина през последната година, до срив.

Анализаторът за суровини в Citigroup Антъни Юън заяви, че цената на природния газ, която в момента е 2,08 долара за 1 000 кубически фута (28,3 кубически метра – бел. ред.) може бързо да падне под 1 долар. „Няма да има дъно“, убеден е той.

От октомври насам броят на сондите, проучващи за природен газ, е намалял в САЩ с 30% до 658, сочи проучване на компанията за енергийни услуги Baker Hughes. Но добивът продължава да нараства вследствие на 5-годишен бум в сондирането, изпъстрило страната с шахти.

Работниците и сондите обаче не бяха оставени да почиват. Вместо това те бяха впрегнати в сондиране за петрол, чиято цена се държи над 100 долара за барел от месеци. Броят на сондите за петрол в САЩ достигна 25-годишен връх.

Тази активност обаче само допринася за пресищането с природен газ, тъй като той е почти винаги страничен продукт от петролните залежи.

Според анализатори компаниите отдавна е трябвало да започнат да забавят изчерпването на газа от съществуващите находища и дори да предприемат редките и скъпи мерки за напълно запушване на част от тях. „Ще се наложи да се разделим с някои“, заяви Мария Санчес, мениджър за енергийни анализи в изследователската компания Bentek Energy.

Добивът на природен газ в САЩ преживя истински бум през последните няколко години вследствие на новите техники за сондиране, позволяващи на компаниите да достигат до горивото в шистовите образувания.

Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
tati
преди 12 години
Ха ами аз отдавна си карам камиона на природен газ !!! ДАФ 430кс. и съм много доволен !!! И леката ми кола е на природен газ Рено Лагуна !!! И много се чудя на хората във Б-я не се ли усещат за тези разлики в горивата. Само робуват на отживелици !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Дано има положително развитие и в Европа по въпроса, че ми писна от шибните ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
"Камиони за извозване на ***, автобуси и автомобили за доставки минават все повече на природен газ. Производителите на електроенергия се прехвърлят от въглища на природен газ при всеки удобен момент."Ето това е истината. Това може да ни отърве от рекета на арабели и руснаци с безумно скъп петрол. Минаваме към газовата ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още