IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron откри нов теч на петрол край бреговете на Бразилия

Изтичането е в находището "Ронкадор", което се разработва от държавната енергийна компания Petrobras

09:37 | 10.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Chevron откри нов теч на петрол край бреговете на Бразилия

Американската петролна компания Chevron е открила в събота изтичане на нефт в находище, разработвано от Petrobras (бразилската държавна енергийна компания - бел. ред.), съобщи Ройтерс, като се позова на бразилския регулатор ANP.

Течът се намира близо до мястото в разработваното от американците находище “Фраде”, където през ноември 2011 г. и март т. г. в океана се изляха тонове петрол и заради което Бразилия започна криминално преследване на американската компания.

От Chevron съобщават, че няма следи от петрол по повърхността на водата, но са открити капчици по морското дъно в полето “Ранкодор” на 500 м. от “Фраде”.

От Petrobras потвърдиха, че са открили източника на теча. Мястото се намира на 120 км от бреговете на Рио де Жанейро и на 500 м. от източника на течовете от ноември 2011 г. и март.

Изтичането на нефт в находището “Фраде”, разработвано от Chevron, през ноември 2011 г. и март т. г. доведе до забрана на сондажите там и до две дела срещу компанията и подизпълнителя й Transocean на обща стойност над 20 млрд. долара.

Новият теч в “Ронкадор” обаче поставя под въпрос състоятелността на обвиненията срещу американския петролен гигант и повдига опасения за безопасността и скоростта, с които Бразилия като цяло разработва гигантските си петролни ресурси.

В басейна “Кампос”, където се намират находищата “Фраде” и “Ронкадор”, и в съседния басейн “Сантос”, са открити общо около 100 млн. барела нефт.

Плановете на Бразилия са производственият капацитет в региона да достигне 7 млн. барела дневно през 2020 г. Ако бъде достигнат, страната ще изпревари САЩ и ще стане третият най-голям производител на черно злато в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Освен некачествени политици, инженери,доктори,учители,икономисти,финансисти,актьори и прочие, нашата образователна система дава и некачествени журналисти. Няма обективност има ***. Пример: вчера сутринта по телевизията нашия Велик ръководител (ББ) даваше интервю около 1 час. Още преди да беше свършило дори май е било към половината, на конкурентен сайт вече имаше статия с цитати и анализи на казаното, а човека още отговаряше на въпроси на живо. Не харесвам ББ, но това беше висша форма на необктивизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
Заглавието не е коректно! Теча е открит в находище на държавната бразилска петролна компания Petrobras, а не в находище добивано от Шеврон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още