IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия заведе второ дело за почти 11 млрд. долара срещу Chevron

Ако страната спечели делата, Chevron ще трябва да плати в пъти по-голямо обезщетение, отколкото ВР за екокатастрофата в Мексиканския залив

09:26 | 04.04.12 г.
<p>
	<em>Разливът в находището &quot;Фраде&quot; от ноември 2011 г. Снимка: Ройтерс</em></p>

Разливът в находището "Фраде" от ноември 2011 г. Снимка: Ройтерс

Бразилският федерален прокурор Едуардо Сантош де Оливейра заведе дело за 20 млрд. реала (почти 11 млрд. долара) срещу Chevron и Transocean, съобщи Ройтерс.

Това е второ дело на Бразилия срещу американския енергиен гигант на подобна стойност. Първото беше заведено в края на миналата година заради разлив на нефт в находището “Фраде”. Сегашното е за нов разлив в същото находище.

Делото е заведено във федералния съд в Кампуш. Целта на прокурора е да спре операциите на  Chevron и Transocean в Бразилия, както и да предотврати прехвърлянето на печалбите на компаниите от дейността им в страната към чужбина, се посочва в изявление на обвинителя до медиите.

Прокурорът посочва, че заради небрежност американската компания е увредила напълно геоложкия джоб, в който е бил разположен нефтът в находището “Фраде”, заради което там няма да може да се сондира повече.

“Вторият случай на изтичане на петрол е също толкова сериозен, колкото и първият, затова щетите трябва да бъдат в една и съща категория. Те не могат да се изчислят с простата математика, но няма да са и символични”, посочва де Оливейра. 

Chevron се изправя пред предизвикателството да изплати около 22 млрд. долара ако Бразилия спечели делата. Това е в пъти повече от обезщетението, което ВР плати за почистването на Мексиканския залив след катастрофания разлив от 2010 г. Петното край Бразилия обаче беше с размер 0,1% от площта на разлива в Мексиканския залив и така и не достигна до брега.

От Chevron твърдят, че новият иск е част от “поредица скандални дела, заведени от един и същ юрист”, но без компанията да има каквато и да била вина.

Американците имат и подкрепата на представители на властта в Бразилия, където петролната индустрия носи печалби в размер на около 10% от брутния вътрешен продукт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още