IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron води тежка битка за възстановяването на правата за сондиране в Бразилия

Страната води две дела срещу компанията заради изтичане на нефт

21:14 | 06.06.12 г.
Chevron води тежка битка за възстановяването на правата за сондиране в Бразилия

Втората по големина американска петролна компания Chevron се изправя пред сериозни трудности с възстановяването на правата за сондиране в Бразилия, предаде Ройтерс.

Петролният гигант все още не е обяснил на бразилските власти как смята да “смекчи проблемите в находището Фраде, което разработва”, съобщи Магда Шамбриар, която оглавява нефтения регулатор в Бразилия.

Лицензът на Chevron за проучване и добив на петрол в бразилски териториални води беше отнет от властите в страната, след като бяха установени два разлива на черно злато в находището Фраде.

Единият разлив е от ноември миналата година, а през март беше установен друг теч. Според петролния регулатор в страната “джобът”, в който се намира суровината, е безвъзвратно увреден и течът ще продължи до изчерпването на петрола в него.

Заради изтичанията на нефт Бразилия заведе две дела срещу американската компания с обвинение, че проблемите са причинени от човешка грешка и немарливост при изчисленията на налягането при сондажите.

Ако Бразилия спечели делата, Chevron ще трябва да плати 22 млрд. долара на страната – почти двойно повече от сумата, която ВР плати след екокатастрофата в Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още