IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се изстреля над 100 долара за барел

Спекулациите за намеса на централните банки в подкрепа на пазарите се отразиха и на суровините

19:40 | 03.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брентът се изстреля над 100 долара за барел

Цената на петрола поскъпна силно в рамките на днешния ден, като брентът се върна над нивата от 100 долара за барел. Повод за това са спекулациите, че централните банки на водещите икономики ще се намесят с нови мерки в подкрепа на икономическия растеж и пазарите, пише Bloomberg.

В очакване на заседанието на Европейската централна банка днес цената на петрола скочи с над 5% в САЩ. За това допринасят и информациите, че Китай също готви нов пакет от стимули. Ръстът на котировките се подкрепя и от напрежението около санкциите, наложени на Иран.

„Това, което виждаме на пазара, е по-голям рисков апетит в очакване на нови монетарни стимули”, коментира Хари Чилингурян от BNP Paribas. „Фокусът на пазара се обръща и към Иран и ефектите от ембаргото на страната с оглед количеството петрол, което трябва да се намери отнякъде”, допълва той.

На борсата в Лондон днес брентът с доставка през август премина над 100 долара за барел за пръв път от 11 юни насам. Цената на суровината се повишава с 3,4 на сто до 100,66 долара за барел в днешната търговия.

Лекият суров петрол, търгуван в САЩ, поскъпва с 4,3 на сто днес до 87,36 долара за барел. Така от началото на годината поскъпването на суровината вече е 12%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още