IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CNOOC купува канадската Nexen за 15,1 млрд. долара

Чрез сделката китайската държавна компания ще придобие активи в най-значимите райони с находища на петрол и природен газ в света

15:41 | 23.07.12 г.
CNOOC купува канадската Nexen за 15,1 млрд. долара

Най-голямата китайска компания за добив на петрол и природен газ от морския шелф CNOOC Ltd. е постигнала споразумение да закупи канадската Nexen за около 15,1 млрд. долара, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на китайската компания.

От CNOOC посочват, че ще платят 27,50 долара за обикновена акция, което е с 61% над цената на акциите на канадската компания при затварянето на борсата в Ню Йорк в петък.

„Общата стойност на плащането по предложеното придобиване е около 15,1 млрд. долара (приблизително 117,2 млрд. хонконгски долара) и ще бъдат изплатени в брой“, пише в съобщението на китайската държавна компания.

„Настоящите дългове на Nexen от приблизително 4,3 млрд. долара (приблизително 33,6 млрд. хонконгски долара) ще останат неуредени. Компанията възнамерява да финансира предложеното придобиване чрез наличен кешов ресурс и външно финансиране“, се отбелязва още там.

В документа се подчертава, че сделката ще добави към офшорните находища на CNOOC активи в най-значимите райони в света в това отношение, включително в Западна Канада, британския шелф на Северно море, Мексиканския залив и атлантическия шелф на Нигерия.

Активите на канадската компания са в стандартен петрол и природен газ, както и в нестандартните катранени пясъци и шистов газ.

В съобщението се изтъква, че бордът на директорите на Nexen е подкрепил единодушно предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още