IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия прибира златните си резерви

Решението на Берлин да изтегли злато от Федералния резерв в Ню Йорк и френската централна банка предизвика диспут за доверието между централните банки

10:00 | 16.01.13 г. 46
Автор - снимка
Редактор
Германия прибира златните си резерви

Вторият най-голям притежател на златни резерви в света – Германия, планира да изтегли част от златото, което съхранява в Ню Йорк и Париж. Този ход вероятно е белег за разрушаването на доверието между основните централни банки, пише CNBC.

Вчера германският в. Handelsblatt съобщи, че Берлин планира да репатрира част от златните си резерви, съхранявани във Федералния резерв на Ню Йорк и френската централна банка. По-късно Bundesbank потвърди информацията.

Германия притежава близо 3 400 тона злато, което се оценяваше на 177 млрд. долара към края на декември, според данни на германската централна банка. По-голямата част от резервите Берлин държи в чужбина още от времето на Студената война заради опасенията от нападение на Съветския съюз над Западна Германия.

Новината, че Германия иска да си прибере част от златните резерви причини смут, а управляващият директор на PIMCO Бил Грос коментира в Twitter: “Твърди се, че Германия изтегля злато от Ню Йорк и Париж към Франкфурт. Централните банки не си вярват?”

За ситуацията може обаче да има далеч по-прозаично обяснение – одит. Още миналата година Берлин изтегли злато, съхранявано в британската централна банка, за да провери състоянието му.

Рик Спуунър, главен пазарен анализатор в CMC Markets, Сидни, посочи, че все още не е сигурно дали решението отразява липсата на доверие между централните банки, но много от пазарните участници ще го приемат точно по този начин. “Изводът е, че ако САЩ изпаднат в истинска дългова криза, германските власти ще се чувстват малко повече уверени, ако активите им са си у дома”, допълни той.

Фискалните проблеми на САЩ остават във фокуса на инвеститорите, тъй като се очаква Вашингтон да достигне тавана на дълга към края на февруари – началото на март. Намирането на път към подобряването на устойчивостта на американския дълг обаче също остава предизвикателство за политиците, което оказва сериозен натиск върху доверието.

“С изтеглянето на резервите Bundesbank се опитва да внуши увереност на германския потребител в нейната солидност”, коментира старши валутният стратег на Societe Generale Себастиан Гали. “В момента това е знак, че системата е на път да се разпадне, че доверието е по-ниско повсеместно”, допълни той.

Анализаторите обаче не очакват незабавна реакция на пазарите на злато и валута на новината. “За пазара на злато няма никаква разлика в общото търсене и предлагане. Все пак германската централна банка е собственик на това злато, без значение къде се намира то”, коментира Спуунър.

За някои експерти въпросът не е толкова дали Германия ще премести своите златни резерви, а дали ще продава злато след това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Един път да съм напълно съгласен с Императора!+1.000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Мисля че си се поувлякъл с нулите, но в общи линии съм съгласен. Как няма една партия с ясна програма за развитие на България, а всичките пишман патриоти само шикалкавят и обясняват как ефективно ще усвояват еврофондовете. Гербарите бяха силни-милни като дойдоха на власт, а се оказва че не изпълняват предизборната си програма. За съжаление, които и да дойдат след тях, няма да са повече стока :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Може в пустиня, може в непустиня - всичко зависи от нас. Защо някой не излезе да рече - Каракачанов ли, Сидеров ли, Слави Бинев ли - колко златце има в концесионираните находища и по колко се пада на данъкоплатец - количеството не е малко - и колко струва то - да се провокира масово недоволство, да се осмислят хората за идущите избори и да турят на власт хора, които да решат този и другите проблеми? Толкова ли е трудно, толкова ли е заспало това стадо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Глас в пустиня братле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 3
Императорът
преди 11 години
Българското златце трябва да остане Българско - имаме залежи, които могат да ни направят богат народ на процъфтяваща страна. Само от Челопеч Дънди са задигнали досега злато на стойност над 50 000 000 000 долара, останалите нещица - медец, сребърце, платинчица им покриват разходите.Сами си правете сметката с тия 50 МБ зелени, инвестирани правилно, какъв щеше да ни е халът сега...щяхме ли например да чакаме някакви жалки подаяния от ЕС?Затова незабавно прогонване на канадските мародери и съд за държавна измяна за подписалите концесиите !!!.... защото това Е държавна измяна и нищо по-малко !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 4
Императорът
преди 11 години
Значи държавата не може да отдели пари за изграждане на златодобивни предприятия и закупуване на техника и технологии? Колко струва подобна инвестиция? Милиони, милиард, два? Да припомняме ли отново какъв е главният приоритет на герберасткият бюджет?Ако инвестираме в златодобивни компании, ще получаваме злато - Българско злато от Българската земя.Правителството на ГРОБ инвестира в развъждане на *** - и ще получим ***.Сами решете на чия страна да застанете - на страната на родоотстъпническата хунта на бойкоборисов - или на страната на българските патриотически партии и формации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
Biso
преди 11 години
Когато са дошли канадските концесионери ( Челопеч Майнинг - Дънди Прешъс Металс ) предприятието не е работело. Дънди купуват предприятието от ирландци и въстановяват производството. Ако мислите, че под държано управление Челопеч щеще да носи много повече полза на държавата, вижте ВМЗ Сопот! Смятам, че сме доказали, че в България държавните предприятия не се управляват добре и с дългосрочна преспектива за развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Съмнявам се, че изобщо е възможно Германия да изтегли златните си резерви от чужбина без да плати висока политическа цена. Не е ясна предисторията на такова решение, но във всеки случай става въпрос за сериозен натиск върху доверието в щатската икономика и най-вече във ФЕД. Изтеглянето на германското злато ще е последвано от други, ако се случи. Стига все още да има злато в щатите и във Франция, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Годината е 2013 и Германия отдавна е реабилитирана от негативите на войната. Германия е водеща световна сила. Напомпаната само с потребеление "най-голяма" икономика, може да стъпи само на кутрето. Кои са САЩ да държат в залог Германия? Това за тези които свързват златото със втората световна. Германия има право да си прибере това което е нейно. За съжаление най-вероятно го има само на хартия вече, там където е трябвало да го има физически.За нашето злато. Златото струва пари нали? Все още е ценен актив. Ако имаме злато в земята, дори да нямаме пари за техника винаги може да вземем заем, дори с по-висока лихва и да си платим с продажба на злато и после всичко да си остане за нас. Но не, кой ще позволи една малка кирлива държава да държи златни резерви. Затова и всички политици, които имаме всъщност не са наши, а са си на заплата от чужбина да управляват като губерния. Герб е поредния пример за това. Пълна разсипия на малките градове и села.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
За щастие комисионерът е бил достатъчно добре подготвен, за да се усъмни, как така при натъркване върху камък успява да държи на всички киселини, което явно говори за проблем. Оказа се, че това са ментета с титаново покритие, което наистина е устойчиво на киселините за определяне на пробата на златото.Друг разпространен вариант на тези кюлчета да имат доста дебела златна баня, като това, че са фалшиви може да се установи единствено по разликата в теглото от това което е реално и това което е изписано. За незапознатите с материята искам да отбележа, че златните кюлчета се леят с изключителна точност и няма как да правят разлики от порядъка на грам или повече. Това е и основния начин да бъдат засечени разликата в теглото. Но пък и фалшификаторите не спят и винаги вземат контрамерки, които се изразяват в уеднаквяване на теглото, но това почти винаги е за сметка на размерите на златното кюлче, които трябва да се увеличават за да достигнат съответното тегло. Докато при монетите това е ясно видимо при златните кюлчета особено на такива с големи размери е трудно забележимо и не може да се ползва като ориентир. За това и към приемането на такива кюлчета в заложни къщи и златарски ателиета трябва да се подходи с особено внимание от служителите за да няма финансови загуби в значителни размери.Интересен факт, е че най-висококачествените фалшификати на златни кюлчета се произвеждат в Африка, като за основа се използва волфрам, която е със същото тегло и плътност като златото. Ментето се облича с дебела златна баня издържаща на тестове с киселина и спираща рентгеновите лъчи дори на уредите на централните банки и единствения вариант да бъде установено, че става въпрос за фалшиви златни кюлчета е те да бъдат разпробити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още