IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FAO прогнозира добра реколта за зърнените култури

Добрите очаквания намаляват цената на зърното на световните борси

19:46 | 09.05.13 г.
FAO прогнозира добра реколта за зърнените култури

През тази година реколтата от зърнени култури ще бъде значително по-добра от миналата година, прогнозира Организацията за земеделие и храни (FAO) към ООН. Основание за този оптимизъм носят по-добрите климатични условия и повечето валежи от началото на тази година.

Ако тази тенденция се запази, реколтата от пшеница в световен мащаб ще бъде 695 млн. тона, или с 5,4% повече от миналата година. Това е с около 6 млн. тона по-малко от рекордните добиви през 2011 година.

През тази година добивите от царевица ще бъдат към 960 млн. тона, допълват още от FAO. Ръстът е в рамките на 10 на сто спрямо добивите през миналата година. Увеличението е благодарение на САЩ, най-големият производител на царевица в световен мащаб, където се очакват площите, засети с културата, да бъдат най-мащабни от 1936 година насам. Възстановяването от миналогодишната суша също обещава рекордно високи добиви от царевица.

Увеличението на площите в Индия и Индонезия пък ще доведе до ръст на продукцията на ориз до 497,7 млн. тона през тази година.

По-добрите очаквания за реколтата вече оказват влияние на цените и търговията на световните пазари се извършва на едно от най-ниските ценови равнища от 2006 година насам. От българския Институт за пазарна икономика (ИПИ) коментираха, че към средата на април цената на пшеницата достигна ниво от около 400 лева за тон, или с 4,8% спад спрямо месец по-рано. Цената на царевицата пък се движи около 360 лева за тон, като спадът е в рамките на 10 на сто.

Проверка на сайта на Софийската стокова борса показа, че цените се задържат на това ниво и към началото на този месец и макар да има оферти за покупка на пшеница и царевица, предлагане липсва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още