IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отново премина в режим на свободно падане

За последните седем сесии благородният метал е поевтинял с над 7%, цената се върна до 1 364 долара за тройунция

10:35 | 18.05.13 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото отново премина в режим на свободно падане

Цената на златото записа спад за седма поредна сесия вчера. Причина за отстъплението в петък се оказа силното поскъпване на долара, което пък дойде на фона на оптимистични сигнали за възстановяването на американската икономика, пише MarketWatch.

В последния работен за борсите ден тази седмица златото с доставка през юни поевтиня с 2,06 на сто (22,20 долара) до 1 364,70 долара за тройунция. За последните седем търговски дни благородният метал е поевтинял със 109 долара, или над 7%.

„През изминалата седмица наблюдавахме поскъпване на долара и мисля, че това натежа на цената на златото“, коментира Карлос Санчес от CPM Group за MarketWatch.

Засилването на долара обикновено води до поевтиняване на суровините, които се котират в американската валута. Причината е, че те стават относително по-скъпи за инвеститорите, притежаващи различни от долара валути.

Вчера доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари срещу шест основни валути, се повиши до 3-годишен връх от 84,249 пункта. За това допринесоха данните за ръст на потребителското доверие, измервано чрез индекса на Университета в Мичиган и Ройтерс. Стойността на показателя се повиши до 83,7 пункта след 76,4 пункта през април.

Цената на среброто също отстъпи рязко вчера, заличавайки 2% от стойността си до 22,35 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Това което наблюдаваме последните години е пълно икономическо фиаско, открити машинации във всяка сфера на фиансовия живот, открити кражби на пари чрез всякакви абсурдни мотиви""пълно икономическо фиаско" Звучи пресилено. По скоро имаме нещо като консолидация на власт в световен мащаб. Машинации има безчет, но няма фиаско. Всичко си върви по план ;).. А иначе ..хартията и емоциите около нея са си за нас малките рибки. Поредното "Де жавю" . Да си припомним просто историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
БАЦЕ
преди 11 години
Дай конкретно виждане за имотите ............. UP или Down ........... Не разбирам точно мнението ти от поста .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Кейнс го видяхме вече. Няма цивилизация без пикове и падове. Или поне нашата не е показала, че може да бъде такава. Всяка цивилизация би имала нужда от ценност от последна инстанция. Аз НЕ вярвам, че това е долара! Не вярвам, че е биткойн. Също не е вярно, че земята става за това. Първо не можеш да си я носиш със себе си навсякъде. Второ можеш да си посееш нещо и да не умреш от глад... но това само ако не притежаваш горски или планински каменист терен където можеш да ядеш само суха тревица или шишарки. Така че в ценност от последна инстанция има огромен смисъл. Дори в смисъла, че хартията гори и остава само сива пепел, която носи тежестта на договора ти... За диамантите няма смисъл да говорим. Дори като суровина за индустриална ера това е МНОГО ценен материал. Може би нямаш представа в колко високо прецизни инструменти се ползва. Защото не всичко може да се реже с лазер, някои неща горят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 11 години
Да отбележим някои несъответствия. 1. При цена 1330$/унц на хартиено злато вече писахте статия със заглавие, за "свободно падане". Седмици по-късно така се е сринало златото, че чак си е запазило цената. Прогнозата за нива от 1350 я пуснахме и тук преди вече 7 месеца. Това беше лесно. Не можахме да прогнозираме със сигурност дали ще има второ дъно и корекция след това ниво. За сега сякаш изгледи за такава корекция няма! . 2. Ако цената на метала ще се срива, то следва да очакваме поне паритет евро-долар. Това движение също или се бави или няма да се осъществи. 3. Възстановяване цените на жилищата. Тук, също изгледите са противоречини. Докато златото така пада, че дори леко се качва, докато не сме наясно какво става с пазара на физически метал, докато не видим истински ръст на долара и жилищата не бих приел никакви инсинуации за "свобоно падане". При всяко падане на метала - фанфари. При покачване -тишина. И така до поне 1900$/унц в дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
astron
преди 11 години
Златото пада защото до една-две години светът ще излезне от кризата и инвеститорите имат нужда от ликвидоност за да купят евтини европейски акции. След две години не бих се учудил ако златото падне и до $500. Да се надяваме, че след няколко години няма да почне отново да расте защото това ще означава нова криза. Но пък е неизбежно до 8-10 години да настъпи нова, още по-дълбока криза понеже САЩ и Япония не се учат от грешките и създават нови и нови финансови балони, които неизбежно ще се спукат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
interim
преди 11 години
Иначе и на децата им е ясно, че като нещо падне е време да се купува, а когато прави нови рекорди - да се продава. Само на *** дето иска да забогатее за 3 дни не му е ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
interim
преди 11 години
Ако обичате не пишете глупости... GLD и SLV са в режим на свободно падане. Самото злато е в режим на разпродаване. Защото същите риби дето го шортят на финансовите пазари, после отиват и го купуват на физическите. Това което виждаме са финалните пирони в ковчега на икономиката каквато я познаваме, и как големите риби напускат кораба - т.е. харатията... Следващата стъпка е Dow Jones-и S&P-та да се сринат, което всичко го чакат, но е ясно че няма да го пуснат докато не му дойде времето и на него. Това което наблюдаваме последните години е пълно икономическо фиаско, открити машинации във всяка сфера на фиансовия живот, открити кражби на пари чрез всякакви абсурдни мотиви. Една сериозна финансова медия щеше да говори за това, не коя 'артия качавала рекорди или падала свободно. Всички ще стигнат до 0 в крайна сметка, това е ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
доларът гори ли? Гори! След като гори, и след като изгори, къде да му търси "покритието"----------------------Същият въпрос може да се зададе за всеки договор написан на хартия! По тази логика например, всеки кредитополучател може да си запали договора с банката и да каже "не знам за какво говорите"....Чу ли Деяне (безплатна идея дадох)? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Да, американците "изоставят" златния стандарт, след като Де Гол им прати танкерите с долари и си поиска златото за тях.После те в знак на благодарност, че им показа, че им разбира игрите, му спретнаха едно студентско вълнение и човекът си замина!Винаги ми е било чудно, доларът гори ли? Гори! След като гори, и след като изгори, къде да му търси "покритието".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Всъщност, за какви диваци говоря - то и сега половината човечество се захласва по подобни "стъкълца" само че с по-друг строеж и вместо направени от силиций са направени от вълерод. Диаманти им викат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още