IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото пропадна след срещата на Фед

Неблагоприятните перспективи пред икономиката на Китай понижиха стойността на медта

10:05 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очаква се отдръпването от програмата за изкупуване на щатски облигации да понижи стойността на златото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се отдръпването от програмата за изкупуване на щатски облигации да понижи стойността на златото. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху златото поевтиняват в четвъртък, подтикнати от сигналите от страна на Федералния резерв за намаляване размера на изкупуване на активи по-късно тази година, пише Market Watch.

Цената на златото с доставка през август се понижава с 2,3% до 1342,90 долара за тройунция в електронната търговия. Спадът е продиктуван от изявлението на Бен Бернанке, че покупките на активи от страна на централната банка могат да бъдат намалени още през тази година, ако икономическата активност се подобрява в съответствие с прогнозите.

Програмата за изкупуване на облигации на щатската централна банка, която е в размер на 85 млрд. долара, има за цел да насърчи икономическия растеж. Повечето анализатори изтъкват, че отдръпването от агресивната парична политика на Фед ще пряко влияние върху стойността на златото с тенденция за понижение.

Американският долар от своя страна се покачи в началото на пресконференция на Бернанке. По-високата котировка на щатските пари има тенденцията да подтиска цената на златото и другите деноминирани в долари стоки, правейки ги за закупуване от притежателите на други валути.

Преди началото на изявлението на Бернанке благородният метал бе постигнал ръст от 7,10 долара, или 0,5 на сто, достигайки 1374 долара за тройунция.

При търговията с други ценни метали в четвъртък цената на медта с доставка през юли се понижава с 3 цента, или 1%, до 3,11 долара за унция на фона на информацията, че HSBC очаква забавяне на растежа на китайската икономика – водещ потребител на суровината.

Фючърсите върху среброто с доставка през юли отстъпват с 45 цента, или 2,1%, до 21,17 долара за тройунция. Цената на платината с доставка през юли от своя страна бележи понижение с 17,80 долара, или 1,3 на сто, до 1406,10 долара за унция.

Стойността на паладия с доставка през септември от своя страна губи 7,90 долара, или 1,1 на сто, достигайки до 688,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още