IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речта на Бернанке изпрати златото на 2,5-годишно дъно

Контрактите върху благородния метал се търгуват под 1300 долара за тройунция - невиждани от септември 2010 г. насам нива

14:59 | 20.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дългоочакваната реч на председателя на Фед доведе до рязък спад в цените на благородните метали. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дългоочакваната реч на председателя на Фед доведе до рязък спад в цените на благородните метали. Снимка: Ройтерс

Цената на златото отново премина под психологическата граница от 1300 долара за тройунция, достигайки 2,5-годишно дъно. Резкият спад дойде на фона на сигналите от страна на Федералния резерв на САЩ, които планира да намали размера на програмата си за изкупуване на активи през тази година, предава Market Watch.

Фючърсите върху благородния метал с доставка през август се смъкват с 86 долара, или 6,3%, до 1288,60 долара за тройунция в електронната търговия. Контрактите се търгуват на невиждани от септември 2010 г. насам нива според данните на FactSet.

Цените на фючърсите се срихана, след като председателят на Фед Бен Бернанке заяви в сряда, че покупките на държавни облигации от страна на централната банка могат да бъдат намалени още тази година, ако икономическата активност се подобрява в съответствие с прогнозите.

Към момента Федералният резерв на САЩ изкупува активи в размер на 85 млрд. долара на месец в опит да насърчи икономическия растеж. Анализатори изтъкват, че агресивната парична политика през последните години е една от основните причини за покачването на цената на златото.

Преди обявяването на решението на Фед златото бе достигнало дневен ръст от 7,10 долара, или 0,5%, до 1374 долара за тройунция в сесията на Нюйоркската борса.

Американският долар от своя страна скочи в навечерието на изявлението на Бернанке. Това допълнително стимулира понижаването на цените на златото и другите деноминирани в долари стоки, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

При търговията с други ценни метали в четвъртък цената на медта с доставка през юли се понижава със 7 цента до 3,07 за унция, след като проучване на HSBC показа спад на производствената активност в Китай – основният световен пазар на суровината.

Фючърсите върху среброто с доставка през юли се смъкват с 1,85 долара, или 8,6 на сто, до 19,77 за унция, докато стойността на платината с доставка през юли е надолу с 30,70 долара, или 2,2%, до 1393,20 долара за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Всеки мислещ човек трябва да си зададе поне следните въпроси: Вече почти 80% от покупките на държавни облигации са от Фед. Ако Фед намали покупките, кой ще го замени? Ако имаше тълпи от желаещи, защо Фед увеличава дела си непрекъснато? Ако всичко е така наред с икономиката, защо Фед продължава да създава по 85 милиарда на месец? Защо просто не се оттегли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 10 години
"могат да бъдат намалени още тази година, ако икономическата активност се подобрява в съответствие с прогнозите."То и комунизма можеше да дойде, ако хората бяха подобрили своя безвъзмезден труд в съответствие с прогнозите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още