IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS намали съществено прогнозите си за цената на златото

От банката посочват новия праг за безработицата от 7%, който Бернанке посочи като условие за прекратяване на монетарните стимули

15:48 | 20.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UBS намали съществено прогнозите си за цената на златото

Инвестиционната банка UBS ревизира съществено прогнозата си за цената на златото след големия спад в цената му до 2,5-годишно дъно заради изявленията на Федералния резерв на САЩ, които увеличиха опасенията от прекратяване на монетарните му стимули, съобщава MarketWatch.

Наскоро друга водеща банка - Societe Generale, прогнозира, че златото ще падне до 1200 долара за тройунция в края на годината, след като досегашната й прогноза бе за ниво от 1375 долара за тройунция в края на 2013 г. 

UBS понижи с 12% едномесечната си прогноза до 1250 долара за тройунция, с 10% тримесечната до 1350 долара и с 10% прогнозата си за 2013 г. до 1440 долара. Прогнозата за 2014 г. е намалена с цели 18% до 1325 долара, а тази за 2015 – с 20% до 1200 долара за тройунция.

Златото се приема като убежище от инфлацията и обезценката на долара, които политиката на лесни пари може да предизвика.

„Два важни нови факта бяха разкрити“, коментира анализаторът на ценни метали в UBS Джони Тевес.

Първо, Бернанке намекна, че покупките на активи от Фед може да намалеят по-късно през годината, ако икономическите данни потвърдят очакванията на централната банка.

Второ, той спомена безработица от 7% като праг (7,6% понастоящем - бел. ред.), който да преустанови покупките на активи, и който може да бъде достигнат до средата на 2014 г. Фед констатира, че рисковете за икономиката и трудовия пазар са намалели.

Според Тевес очакванията за свиване на монетарните стимули са се изместили към последното тримесечие на тази година от първото на следващата. Предполага се, че решението ще бъде обявено на срещата на Фед на 18 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"...които политиката на лесни пари може да предизвика"-------------Лесни пари са само тези, които не се връщат или които друг връща (какъвто е случая с държавните дългове, където едни вземат и харчат, а после всички връщат). Иначе, всеки кредитополучател знае колко "лесни" са кредитните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още