IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на златото и петрола търсят посока в началото на новия месец

Конфликтът в Египет повишава опасенията за политическа нестабилност в богатия на петрол регион

10:13 | 02.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на златото и петрола търсят посока в началото на новия месец

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се търгуват с понижение във вторник на фона на ръста през предходната сесия. Положителният резултат през първия ден на новия месец предшестваше данните за петролните доставки, които се очаква да покажат седмичен спад в запасите.

Стойността на суровия петрол с доставка през август отстъпва с 13 цента, или 0,1%, до 97,86 долара за барел в електронната търговия.

Цените на петрола в понеделник се покачиха с 1,43 долара, или 1,5%, при търговията на Нюйоркската борса. Ръстът бе подкрепен от по-добрите от очакваното данни за производствената активност в еврозоната и САЩ през месец юни.

Инвеститорите са в очакване на сигнали от данните за петролните доставките в САЩ на седмична база. Статистиката, изготвяна от Американския институт по петрола, ще бъде оповестена в 17:30 часа българско време в сряда. Очакванията на анкетираните от Platts експерти са търговските запаси на суров петрол да се понижат с около 3 млн. барела през седмицата до 28 юни. 

Ценaтa на „черното злато“ може да реагира и на протестите в Египет, където милиони хора поискаха оставката на Мохамед Морси. Избраният преди една година президент стана първият демократично избран държавен глава в историята на африканската страна.

Конфликтът в Египет, както и продължаващата гражданска война в Сирия, повишават опасенията за политическа нестабилност в богатия на петрол регион.

Фючърсите върху търгувания на Лондонската борса конкурентен сорт брент поскъпват с 2 цента до 103,02 долара за барел, докато бензинът с доставка през август се покачва минимално с 1 цент, или 0,3%, до 2,75 долара за галон.

Фючърсите върху златото поскъпват минимално в електронната търговия във вторник след отчетения силен ръст в началото на третото тримесечие. Цената на благородния метал с доставка през август се покачва с 1,30 долара, или 0,1%, до 1257 долара за тройунция по време на азиатската сесия.

Стойността на златото се покачи с 32 долара, или 2,6%, при търговията на Нюйоркската фондова борса в понеделник. Цената отстъпи с 23 на сто в периода април-юни, според данните на FactSet.

Британската компания Barclays намали прогнозната си цена на метала за тази година до 1393 долара за тройунция, което е спад от предишните очаквания за ниво от около 1483 долара за тройунция. Goldman Sachs, Deutsche Bank, Morgan Stanley и HSBC са сред другите международни банкови институции, които наскоро понижиха прогнозните си цени на благородния метал за 2013 г.

При търговията с други благородни метали във вторник цената на медта с доставка през септември се покачва с 1 цент до 3,15 долара за паунд след отчетения двуседмичен връх в понеделник.

Стойността на среброто с доставка през септември се покачва с 9 цента, или 0,4%, до 19,66 долара за тройунция, продължавайки постигнатия ръст от 11 цента в понеделник.

Фъчърсите върху платината с доставка през октомври поевтиняват с 5,70 долара, или 0,4%, до 1376,80 долара за тройунция. Цената на благородния метал поскъпна с 42,60 долара при търговията в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още