IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото и среброто се насочват към чувствително поскъпване на седмична база

Сребърните контракти ще постигнат най-доброто си седмично представяне от близо две години насам

09:52 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Златото и среброто се насочват към чувствително поскъпване на седмична база

Фючърсните контракти върху златото продължават възходящия си тренд в петък, докато стойността на среброто се насочва към най-доброто си седмично представяне от близо две години насам, пише MarketWatch.

Златото с доставка през декември поскъпва с 3,10 долара, или 0,23%, до 1 364 долара за тройунция в електронната търговия. Цената на благородния метал се насочва към близо 4-процентов ръст на седмична база по данни на FactSet. В търговията на Нюйоркската борса в четвъртък стойността на жълтия метал постигна покачване от 27,50 долара, или близо 2 на сто.

Междувременно среброто с доставка през септември поскъпва с 0,088 долара, или 0,38%, търгувайки се при 23,023 долара за тройунция след впечатляващото повишение от 1,14 долара, или 5,2 на сто, в предходната сесия. Цената на актива постига ръст от 12 на сто спрямо предходната седмица - най-голямото едноседмично увеличение в процентово изражение от октомври 2011 г.

Някои анализатори виждат в поскъпването на среброто първите реални сигнали, че световната икономика се подобрява. Благородният метал е силно застъпен в промишлеността.

"Пазарът на стоки започна да се възстановява след ужасните свръхразпродажби, породени от опасенията за значително забавяне на икономиката на Китай", пише Феликс Зюлауф от Zulauf Asset Management AG в доклад, публикуван тази седмица от Itaú BBA.

"Настроенията сред инвеститорите бяха станали крайно песимистични. Това възстановяване ще възвърне позитивните нагласи, като очакванията са късите позиции да бъдат покрити", допълва още експертът.

Световният златен съвет обяви в четвъртък, че като цяло търсенето на злато се е понижило през второто тримесечие до най-ниската си стойност в доларово изражение от повече от 3 години. Като основна причина от организацията изтъкнаха отливът сред борсово търгуваните фондове.

Инвеститорите в благородни метали наблюдават със засилен интерес развитието на ситуацията около бъдещето на монетарната политика на САЩ. В четвъртък стана ясно, че близо две трети от икономистите от Wall Street очакват Федералният резерв да започне поетапно ограничаване на размера на облигационната си програма през септември с оглед на подобрението на икономиката. В момента Федералният резерв купува ДЦК и ипотечни облигации за 85 млрд. долара на месец.

Количествените улеснения от страна на Фед и другите централни банки по света се разглеждат като стимул за покачване на цените на металите в последните години. Инвеститорите припознават физическите активи като добър хедж срещу гъвкавите парични политики на банковите институции.

При електронната търговия с други ценни метали в петък контрактите върху платината с доставка през октомври поскъпват с 1,90 долара, или 0,12 на сто, до 1 526,55 долара за тройунция.

Стойността на паладия с доставка през септември е надолу с 5,60 долара, или 0,73 на сто, до 757,10 долара за тройнция, докато медта с доставка през септември поскъпва с 0,015 долара, или 0,45 на сто, до 3,372 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още