IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на физическо злато скочи с 53% през второто тримесечие

Отливът на капитали от борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, е довел до спад от 12% в търсенето на годишна база

11:30 | 15.08.13 г.
Търсенето на физическо злато скочи с 53% през второто тримесечие

Потребителите агресивно са увеличили покупките на физическо злато през периода април-юни начело с купувачите от развиващите се пазари в период, когато ценният метал претърпя рекорден тримесечен спад на цената, съобщиха от Световния съвет по златото, цитирани от CNBC.

През второто тримесечие на годишна база е било закупено с 53% повече злато, като общите покупки на златни бижута, кюлчета и монети са достигнали 1 083,2 тона, сочи тримесечният доклад на съвета, посветен на тенденциите при търсенето.

Индия е с най-голям принос за търсенето с 310 тона, като това представлява ръст от 71% на годишна база, следвана от Китай с 275,7 тона и увеличение от 87%.

„Търсенето на кюлчета и монети от Китай е на рекорден връх за всички времена, докато търсенето на бижута е нараснало с над 50% в сравнение със същия период на миналата година. Този силен апетит за златни бижута може да бъде смятан за необичаен през второто тримесечие, което по традиция е слабо след ръста на покупките около китайската Нова година“, коментира Албърт Чън, управляващ директор за Далечния изток в Световния съвет по златото.

„Като се има предвид, че китайските инвеститори традиционно купуват злато, когато цената се повишава, това ниво на търсене в обстановка на спадаща цена предполага, че доверието на китайските потребители в златото остава силно в дългосрочен план, подкрепено от вялото представяне на останалите инвестиционни активи“, добави той.

През миналия месец представляваната от него организация обяви, че очаква Китай да задмине Индия като най-голям потребител на злато в света още през тази година, след като Делхи увеличи ограниченията, за да обуздае вноса на злато.

Общото търсене на ценния метал обаче, което включва покупките на борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, и на физическо злато е намаляло с 12% през второто тримесечие на годишна база до 856,3 тона, посочва се в доклада. Това се дължи на силната разпродажба при борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, която се е ускорила до 402,2 тона през периода април-юни от 176,5 тона през предходното тримесечие и е компенсирала покупките на физическо злато.

Ниските нива на инфлация, очакванията Федералният резерв на САЩ да изтегли ликвидност от пазара и същественото повишаване на доходността по американските държавни ценни книжа накараха хедж фондовете и спекулативните инвеститори да се изтеглят от позициите си в златото през последните месеци. Милиардерът Джон Поулсън например през второто тримесечие е намалил повече от 2 пъти дела си в най-големия борсово търгуван фонд в света, инвестиращ в злато - SPDR Gold Trust, съобщи Ройтерс.

Покупките от страна на централните банки също са се свили значително, отбелязват от съвета. Макар и да остават нетни купувачи на злато през периода април-юни, централните банки са закупили само 71,1 тона при 109,7 тона през първото тримесечие и 164,5 тона през второто тримесечие на 2012 г. Покупките са съсредоточени в страните от ОНД, включително Русия, която е най-големият купувач с 15 тона.

От Световния съвет по златото посочват колебанието на цената, слабостта на валутите на развиващите се пазари и понижаващото се ниво на резервите в чужда валута в някои централни банки като причини за охлаждането в търсенето на злато.

От организацията изтъкнаха, че продължават да очакват централните банки да останат нетни купувачи на ценния метал, прогнозирайки годишно търсене между 300 и 350 тона, колкото бяха средните покупки през последните 3 години. „Принципните аргументи за покупки от централните банки остават: експозицията към златото на много от развиващите се пазари е все още доста далеч от оптималната и желанието за диверсифициране с цел избягване на свръхзависимостта от щатския долар се запазва при много от централните банки“, подчертават от съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още