IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото продължава възходящия си тренд

Жълтият метал затвърждава поскъпването си, въпреки подобряването на позициите на щатския долар

11:47 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на златото продължава възходящия си тренд

Фючърсите върху златото се търгуват с леки колебания, макар и на зелена територия, в електронната търговия във вторник на фона на очакваните данни за продажбите на дребно, които могат да подкрепят плана на щатския Федерален резерв да започне да ограничава паричните стимули, пише MarketWatch.

Цената на златото с доставка през декември се покачва с 3,10 долара, или 0,23 на сто, до 1 337,30 долара за тройунция в електронната търговия.

Стойността на благородния метал се изкачи с 22 долара, или 1,7%, при търговията на Нюйоркската борса в понеделник, удължавайки ръста си от края на миналата седмица. Цената на актива бе подкрепена от по-добрите от очакваното икономически данни от Китай. Очакванията за тази година са втората по сила икономика в света да задмине Индия като най-големия потребител на жълтия метал в света, според Световният златен съвет.

Въпреки ръста си в понеделник, цената на златото бе поставена под известен натиск след покачването на долара спрямо основните конкуренти, в това число еврото и японската йена. Деноминираните в долари стоки, като златото, традиционно поевтиняват с подобряването на позициите на зелените пари, тъй като това ги прави по-скъпи за притежателите на други валути.

Доларът поскъпна преди оповестяването на ключовите данни за продажбите на дребно в САЩ за юли. Анкетираните от MarketWatch икономисти очакват ръст на индикатора от 0,3% на годишна база.

Подобрение в икономиката е това, което и централните банкери от Фед очакват. Всеки сигнал за възвръщане на възходящия икономически тренд на първата по сила икономика в света би имал влияние върху решението на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) относно монетарните стимули.

Мащабната 85-милиардна месечна програма за изкупуване на ДЦК и ипотечни бонове повиши чувствително цената на златото в последните години. Инвеститорите пренасочиха средствата си към жълтия метал, използвайки го като хедж срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите парични политики на централните банки. В този смисъл прекратяването на стимулите би имало сериозно негативно влияние върху стойността на златото.

Междувременно сребърните контракти с доставка през септември поскъпват с 0,218 долара, или 1,02 на сто, до 21,557 долара за тройунция. Стойността на ценния метал скочи с 4,6% в понеделник, надхвърляйки за първи път от 19-ти юни границата от 21 долара за тройунция, според данни на FactSet.

Цените на среброто и другите чувствително застъпени в широката индустрия благородни метали намират подкрепа след сигналите за подобряване на глобалните икономически перспективи от последните дни. Най-новите статистически данни от Китай показаха ръстове на годишна база при вноса, износа и индустриалното производство.

При търговията с други благородни метали във вторник стойността на медта с доставка през септември запазва позициите си на ниво от 3,31 долара за паунд.

Фючърсите върху паладия и платината – други от ценните метали, използвани в промишлеността, се търгуват с повишения. Цената на паладия с доставка през септември е нагоре с 3,30 долара, или 0,45%, до 740,90 долара за тройунция, докато платината с доставка през октомври поскъпва с 10,90 долара, или 0,73%, до 1 509,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още