IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото ще търси третата си поредна седмица на растеж

Стойността на петрола продължи пропадането си въпреки лекия оптимизъм в края на седмицата

08:54 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото ще търси третата си поредна седмица на растеж

Фючърсните контракти върху златото поскъпнаха в петък, постигайки обаче ограничени печалби на фона на продължаващите спекулации около бъдещето на мащабната програма за изкупуване на активи от страна на Федералния резерв.

Цената на благородния метал с доставка през декември се придвижи нагоре с 0,3%, приключвайки седмицата на ниво от 1 313,50 долара за тройунция – най-високото от 5-ти август насам.

Стойността на актива се покачи с 0,2 на сто на седмична база, постигайки втора поредна седмица на растеж след чувствителния ръст от 1,9% в четвъртък.

Ценният метал губи близо 22% на годишна база на фона на безпокойството на инвеститорите дали и кога Фед ще започне изтъняване на стимулите.

Изявленията на висши длъжностни лица на Фед, в това число на председателите на подразделенията в Чикаго и Далас, показаха, че централната банка на САЩ може да започне да намалява програмата си още през следващия месец, ако икономическото подобрение се движи според очакванията.

Прекратяването на програмата за стимулиране би поставило под натиск цената на златото, чието търсене процъфтява през последните години. Инвеститорите използват жълтия метал за хеджиране срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите парични политики на централните банки.

При търговията с други благородни метали в петък сребърните контракти с доставка през септември поскъпнаха с 1,6 на сто, за да затворят седмицата на ниво от 20,51 долара на тройунция – най-високият резултат от 22-ри юли насам. На седмична база цената на метала скочи с 3,2%.

Медта с доставка през септември поскъпна също с 1,6% в петък, приключвайки търговията при 3,31 долара за паунд - най-високото ниво от 7-ми юни насам. По този начин червеният метал отчете 4,3-процентов ръст на седмична база.

Петролните контракти приключиха петъчната сесия с ръст на фона на по-добрите от очакваното данни за китайската икономика.

Фючърсите върху суровия петрол WTI с доставка през септември поскъпнаха с 2,7%, завършвайки седмицата на ниво от 106,17 долара за барел.

Цената на „черното злато“ се повиши, след като официалните правителствени данни показаха, че китайското индустриално производство е нараснало със значително по-висок от прогнозираното темп през юли, докато инфлацията на потребителските цени е останала без изменение на месечна база.

Индустриалното производство в Китай е скочило с 9,7% миналия месец, надхвърляйки очакванията за 9-процентово увеличение. През юни индикаторът добави 8,9 на сто.

Китайската статистическа служба съобщи също, че инфлацията на потребителските цени е останала непроменена през миналия месец на ниво от 2,7%. Анализаторите очакваха резултат от 2,8% за седмия месец на годината.

Китай е вторият най-голям консуматор на петрол в света след САЩ и е сред основните двигатели на засилващото се търсене на енергийната суровина.

Въпреки оптимистичното представяне в петък цената на петрола се смъкна с 0,6 на сто за седмицата на фона на продължаващите спекулации около програмата за изкупуване на активи от страна на Фед.

В Лондон фючърсите върху петрола сорт брент с доставка през септември поскъпнаха с 1,4% в петък, за да завършат седмицата при 108,22 долара за барел.

Въпреки ръста пред последния ден контрактите върху брента поевтиняха с 0,65% на седмична база. Това изпрати спреда между търгуваната в Лондон суровина и американския петрол WTI на ниво от 2,05 долара за барел в края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още