IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се покачва след отслабването на долара

Ценният метал губи близо 24% от началото годината заради несигурността около бъдещето на монетарните стимули на Фед

11:11 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото се покачва след отслабването на долара

Цената на фючърсните контракти върху златото отбелязва ръст в електронната търговия в четвъртък. Покачването до голяма степен е продиктувано от отслабването на щатския долар спрямо основните валути на фона на продължаващата несигурност около бъдещето на мащабната програма за количествени улеснения на Федералния резерв.

Фючърсите върху благородния метал с доставка през декември поскъпват с 6,30 долара, или 0,49 на сто, до 1 291,60 долара за троуйнция по време на сутрешната търговия на Стария континент, съобщава Investing.com. Контрактите за декември поскъпнаха с 0,2% до 1 285,30 долара за тройунция в сряда.

Търсенето на ценния метал намира подкрепа, след като щатският долар отстъпва спрямо основните си конкуренти. По-слабата котировка на американските пари подкрепя деноминираните в долари стоки, като златото, правейки ги по-евтини за притежателите на други валути.

Доларовият индекс ICE, който отчита представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, губи 0,15% до 81,17 пункта - най-ниското ниво от 19-ти юни.

По-слабият долар също така кара някои от трейдърите да се върнат на пазара с цел покриване на къси позиции преди публикуването на седмичния доклад за първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ по-късно днес.

Всяко подобрение в икономическите данни в САЩ вероятно ще се засили очакванията, че Федералният резерв може да започне поетапно ограничаване на мащабната си 85-милиардна месечна програма за изкупуване на активи още през тази година.

В сряда председателят на подразделението на Фед в Кливланд Сандра Пианалто заяви, че има "чувствително подобрение" на пазара на труда в САЩ, и че ограничаването на стимулите ще бъде оправдано, ако икономиката продължава да укрепва.

Стойността на златото губи близо 24 на сто от началото на календарната година на фона на опасенията на пазарните участници, свързани с бъдещето на монетарната политика на САЩ.

При търговията с други ценните метали в четвъртък фючърсите върху среброто с доставка през септември поскъпват с 0,20 долара, или 1,03 на сто, до 19,708 долара за тройунция, докато цената на медта с доставка през септември е нагоре с 0,076 долара, или 2,4%, достигайки до 3,249 долара за паунд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още