IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото спадна под 1 300 долара за тройунция

Оптимистичните икономически новини от САЩ възпират инвеститорите от заемането на нови дълги позиции в злато, смята анализатор

10:45 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото спадна под 1 300 долара за тройунция

Цената на златото продължава отстъплението си в седми пореден ден, понижавайки се под психологическата граница от 1 300 долара за тройунция на фона на перспективите пред програмата за изкупуване на активи на щатския Федерален резерв, предава MarketWatch.

Фючърсните контракти върху златото с доставка през декември поевтиняват с 1,30 долара, или 0,10 на сто, до 1 281,20 долара за тройунция в електронната търговия. Понижението идва след спада от 19,90 долара, или 1,5 на сто, в търговията на Нюйоркската борса във вторник.

Отстъплението на цената на благородния метал дойде, след като двама представители на Фед заявиха, че очакват централната банка да намали своите мащабни покупки на ДЦК и ипотечни облигации още през тази година на фона на добрите сигнали за икономиката на страната.

Количествените улеснения от страна на Фед и другите централни банки по света се разглеждат като стимул за цената на златото. Инвеститорите използват метала като хедж срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите монетарни политики.

Предимно оптимистичните последни икономически новини от САЩ "възпират инвеститорите от заемането на нови дълги позиции в злато", заяви във вторник анализаторът във VTB Capital Андрей Крюченков.

Председателят на подразделението на Фед в Чикаго Чарлз Евънс заяви във вторник, че американската централна банка е "много вероятно" да започне забавяне на темпа си на изкупуване на активи до края на годината. Отделно от това, неговият колега от звеното на Фед в Атланта Денис Локхарт отбеляза, че постепенното намаляване на паричните стимули може да бъде оповестено на всяка една от останалите срещи на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) до края на тази година.

"Срещата през септември все още изглежда като добра отправна точка, от която Фед да започне своите усилия за изтъняване на стимулите", отбеляза Крюченков. "При всички положения възходящият тренд на цената на златото ще бъде значително ограничен, ако данните за икономиката на САЩ продължават да се подобряват. Несигурността около количествените улеснения пък ще подхрани допълнителна нервност в навечерието на срещата на FOMC през есента", посочи още анализаторът.

Официалните изявления на представителите на Фед продължават в сряда, като днес се очакват становищата на председателите на звената във Филаделфия - Чарлз Плосър, и в Кливланд - Сандра Пианалто.

При търговията с други благородни метали в сряда стойността на платината с доставка през октомври отстъпва с 3,30 долара, или 0,23 на сто, до 1 424,50 долара за тройунция. Среброто с доставка през септември пък поевтинява с 0,143 долара, или 0,73%, до 19,38 долара за тройунция.

Контрактите върху медта с доставка през септември поевтиняват с 0,01 долара, или 0,31%, търгувайки се при 3,163 долара за паунд, докато цената на паладия с доставка през септември е надолу с 1,90 долара, или 0,26 на сто, до 720.90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още