IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на среброто се насочва към шестата си поредна сесия на растеж

Инвеститорите в благородни метали са в очакване на серията от икономически данни от САЩ

09:55 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на среброто се насочва към шестата си поредна сесия на растеж

Фючърсните контракти върху среброто с доставка през септември се насочват към шестата си поредна сесия на поскъпване в четвъртък на фона на предстоящото оповестяване на важните икономически новини от САЩ, предава MarketWatch.

Цената на благородния метал е нагоре с 0,175 долара, или 0,80 на сто, до 21,962 долара за тройунция в електронната търговия.

Вече два месеца цената на среброто не успява да премине границата от 22 долара за тройунция, според данните на FactSet. Анализатори отбелязват, че възходящата посока, по която пое в последните дни стойността на метала, е ясен сигнал, че световната икономика бавно, но сигурно укрепва. Ценният метал е силно застъпен в индустриалното производство.

Междувременно фючърсите върху златото също поскъпват в електронната търговия в четвъртък, удължавайки печалбите си от предходната сесия. Цената на жълтия метал с доставка през декември скача с 5,00 долара, или 0,37%, до 1 338,40 долара за тройунция. В сряда търгуваните на Нюйоркската борса контракти поскъпнаха с 12,90 долара, или близо 1%, възстановявайки голяма част от понижението, натрупано във вторник.

"Техническата корекция след натиска за продажби във вторник пое по възходящ тренд и това доведе до известни печалби", отбеляза старши анализаторът в Kitco.com Джим Уикоф в сряда.

"Цената на златото в сряда бе стимулирана от спада на акциите и събитията в Египет. Металът предизвика интереса на инвеститорите, които го припознаха като безопасно убежище", каза от своя страна стратегът в Scotiabank Ръсел Браун.

Повече от 230 души са загинали и най-малко 2 000 са ранени в Египет според съобщения в медиите, след като полицията атакува протестните лагери, оформени от привържениците на Мохамед Морси. Доскорошният президент бе свален с военен преврат от поста му в началото на юли.

Изпълняващият длъжността вицепрезидент Мохамед ел Барадей подаде оставка в сряда. Носителят на Нобеловата награда за мир посочи в писмо до временния президент Адли Мансур, че се противопоставя на използването на сила срещу демонстрантите срещу властта.

Инвеститорите в благородни метали са в очакване и на представянето на серия от икономически данни от САЩ в четвъртък. Пазарните участници наблюдават отблизо развитието на най-голямата икономика в света с оглед на перспективите щатския Федерален резерв да прекрати мащабните си монетарни стимули по-рано от очакваното при евентуално подобрение на икономическата ситуация. Количествените улеснения от страна на Фед подкрепят цената на златото, защото трейдърите се преориентират към инвестиране във физически активи с оглед на възможните инфлационни рискове, породени от гъвкавите монетарни политики на централната банка.

Сред очакваните с интерес в четвъртък данни са тези на американското Министерство на труда, което трябва да оповести индекса на потребителските цени за юли, както и седмичните молби за помощи при безработица. Очакванията са заявките за социални плащания да останат без чувствително изменение спрямо предходната седмица, задържайки се в близост до 5-годишното дъно от 333 000 броя.

При търговията с други благородни метали на Comex подразделението на Нюйоркската борса в четвъртък платината с доставка през октомври поскъпва с 12,70 долара, или 0,84 на сто, до 1 518,35 долара за тройунция, докато контрактите върху паладия с доставка през септември се търгуват с повишение от 6,80 долара, или 0,92 на сто, до 746,60 долара за тройунция.

Фючърсите върху медта с доставка през септември пък поевтиняват с 0,026 долара, или 0,77%, достигайки 3,320 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още