IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на среброто удари 16-седмичен връх

Контрактите върху благородния метал поскъпнаха до невиждано от началото на май ниво

15:35 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на среброто удари 16-седмичен връх

Фючърсните контракти върху среброто поскъпнаха до най-високото си ниво от началото на май в понеделник. Ръстът на цената дойде на фона на публикуваните в петък данни за продажбите на нови жилища в САЩ, които останаха под очакванията през юли, съобщава Investing.com.

Контрактите върху среброто с доставка през декември поскъпнаха до 24,33 долара за тройунция по време на сутрешната европейска търговия, постигайки най-добрия си резултат от 6 май насам. Впоследствие стойността на метала отстъпи до 23,980 при дневен ръст от 0,84%. В предходната сесия в петък контрактите поскъпнаха с 3,05% до 23,78 долара за тройунция.

В последните близо два месеца фючърсите върху среброто поскъпнаха с почти 25 на сто след постигнатото на 28-ми юни 3-годишно дъно от 18,19 долара за троунция.

Стойността на среброто удължава покачването си след силната сесия в петък, когато щатското Министерство на търговията обяви, че продажбите на нови жилища в САЩ са намалели с 13,4% през юли, отбелязвайки най-големият спад от повече от 3 години. За сравнение, анализатори очакваха понижение на индикатора с около 2%.

Слабите данни предизвикаха загриженост по отношение на възстановяването на строителния сектор в САЩ и понижиха силата на спекулациите за това дали Фед ще започне поетапно ограничаване на мащабната си програма за изкупуване на активи още през септември.

Същевременно публикуваният миналата сряда протокол от заседанието на Фед през юли показа, че централните банкери остават разделени в тезите си по отношение на момента на евентуално намаляване на 85-милиардната месечна програма. Голяма част от членовете на Федералнатa комисия за отворения пазар (FOMC) са съгласни, че промени в стимулите на този етап все още не са уместни.

Следващата редовна среща на щатската централна банка е насрочена за 17-18 септември.

При търговията с други благородни метали златото с доставка декември поевтинява с 0,11%, достигайки 1 394,30 долара за тройунция. Фючърсите върху медта с доставка през септември от своя страна поскъпват с 0,60 на сто до 3,376 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още