IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд във Франция ще решава за забраната на фракинга

Холандия е все по-близо до разрешаване на тестови сондажи за шистов газ

18:09 | 24.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Конституционният съд във Франция ще решава за забраната на фракинга

Конституционният съд във Франция ще решава дали забраната за проучването и добива на шистов газ чрез фракинг е противоконституцонна, след като компанията Schuepbach Energy LLC подаде жалба, прададе Bloomberg.

“Няма научно изследване, което да е установило, че има рискове, свързани с технологията“, коментира Марк Форначиари, юрист, който представлява базираната в Далас компания. Той подчертава, че технологията е използвана 45 пъти в страната и досега не е причинила проблеми.

Франция забрани фракинга през 2011 г. и анулира лицензите на Schuepbach and Total – най-голямата френска петролна компания, за проучване и добив на шистов газ заради съображения за влиянието на сондажите върху околната среда.

Забраната обаче изправи един срещу друг министъра на околната среда на Франция Филип Мартин срещу министъра на индустрията Анро Монтбур, който вижда в разработването на неконвенционалните енергийни ресурси възможност за разкриване на нови работни места.

Мартин се закани, че правителството ще запази забраната дори и ако съдът се произнесе срещу закона на 11 октомври.

Според Международната агенция по енергетика Франция и Полша имат най-голям потенциал за добив на шистов газ в Европа. Технологията на добив обаче предизвиква опасения за замърсяване на подпочвените води с химикали.

Лобито на петролната и газова индустрия във Франция - Union Francaise des Industries Petrolieres, настоява забраната за фракинга да бъде отменена, за да се насърчи вътрешният добив. През юни дори парламентът препоръча в свой доклад забраната поне да бъде смекчена, за да се направи точна оценка на запасите на страната от шистов газ.

Същевременно Холандия се приближава към разрешаване на проучването и добива на шистов газ, след като правителството заключи в свой доклад, че рисковете за околната среда са управляеми, съобщава FT.

Заключението премахва една от принципните пречки холандският парламент да одобри тестови сондажи, които трябва да започнат през следващата година. Това може да се окаже и ключов момент за цяла Европа, която има резерви към технологията на добив.

В доклада се признават екологичните рискове, но се посочва, че вероятността от замърсяване на подпочвените води е малка, тъй като холандските запаси от шистов газ са разположени на по-голяма дълбочина в сравнение с американските – на 3-4 км.

Премиерът на Холандия Марк Рюте и неговата дясноцентристка партия подкрепят тестовите сондажи за шистов газ, но коалиционният им партньор е против фракинга и настоява за твърди доказателства, че технологията е безопасна. Предстои правителството да преговаря с общините, на чиито територии са разположени сондажите, а финалното решение на парламента се очаква в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Защо никой услужливо не се сеща да измести темата от въпроса "Колко е вреден?", към въпроса "Кой печели?" от фракинга??? - защото ако отговора на втория въпрос е само добивната компания, първия въпрос става безсмислен!!! :)))))Очаквам, след изненадващо положително решение на "компетентните инстанции", което се базира на резултати от изследвания, доказващи 101% (!) че няма рискове, свързани с технологията, маймуните да ахнат и да стартира масов добив, без оглед на никакваТА печалба за тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още