IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран стимулира продажбите на петрол с безплатни доставки за Индия

Международните санкции засегнаха значително експорта на ирански петрол, който се понижи с 34% на година база през третото тримесечие

11:06 | 08.11.13 г.
Иран стимулира продажбите на петрол с безплатни доставки за Индия

Иран предлага безплатни доставки на суров петрол за един от основните си клиенти – Индия, в опит да стимулира продажбите си на фона на значителните санкции от Запада, съобщава Ройтерс.

През тази седмица Техеран започна преговори със световните сили с надеждата да постигне "първата стъпка" в затоплянето на отношенията. Въпреки това САЩ продължават с натиска си върху азиатските купувачи да продължат с намаляването на покупките си на петрол от страната-членка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Пожелали анонимност източници отбелязаха, че Иран ще прибегне до значителни отстъпки за лоялните си клиенти, какъвто е Индия. Според изчисленията основните индийски клиенти на Техеран – Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd, Essar Oil и Indian Oil Corp, може да спестят сума от 70 цента до 1 долара на барел.

"Колкото повече купувате, толкова повече стимули ще получите. Ако една рафинерия купува 30 млн. барела ирански петрол на година, отстъпката ще достигне 0,25 долара на барел", посочиха източниците.

Международните санкции засегнаха значително експорта на петрол от Иран, който се понижи с 34 на сто на годишна база в периода юни-септември.

Индия е един от малкото останали клиенти на Иран заедно с другите големи азиатски икономики Китай, Япония и Южна Корея. Според оценки индийските петролни компании са отделили около 1,8 млрд. долара от началото на годината за закупуване на суров петрол от Иран.

Повече за Иран може да научите от материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още