IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява рязко след сделката с Иран

В първите часове на търговия за новата седмица лекият суров петрол губи около 1,5% от цената си, брентът поевтинява с над 2,5%

08:30 | 25.11.13 г.
Петролът поевтинява рязко след сделката с Иран

Новата седмица започна с рязко отстъпление в цената на петрола. Търгуваният в Лондон сорт брент губи над 2,5% от цената си, а котировките на лекия суров петрол отстъпват с процент и половина. Повод за това дава сделката, постигната между Иран и международната общност за ядрената програма на азиатската държава, пише Bloomberg.

Преговорите между САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Германия, Франция и Иран завършиха с принципно споразумение, което има за цел да ограничи напредък в ядрената програма на азиатската страна в замяна на облекчаването на икономическите санкции срещу Техеран.
 

Разпродажбите при брента идват след достигнатия в петък шестседмичен връх в цената на суровината. В петък на борсата в Лондон брентът с доставка през януари поскъпна с 0,88% до 111,05 долара за барел. По-рано цената се покачи дори до 111,40 долара за барел – най-високото ниво от 14 октомври насам.

Днес обаче суровината поевтинява с 2,65 на сто до 108,10 долара за барел.

В петък лекият суров петрол сорт WTI с доставка през януари поевтиня с 0,63%, затваряйки седмицата при 94,84 долара за барел. На седмична база стойността на фючърсите върху търгуванaта в САЩ суровина напредна с 1,05%.

Целият този ръст обаче бе заличен в началото на търговията тази седмица, като за часове лекият суров петрол поевтиня с 1,4 на сто до 93,50 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ съобщи в сряда, че запасите от суров петрол през приключилата на 16 ноември седмица са нараснали с 375 000 барела до 388,5 млн. барела – най-високото равнище от юни.

Как сделката с Иран ще повлияе на пзарните настроения - вижте в коментара на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още