IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tърсенето на злато се сви с 16% през второто тримесечие

Добивът на благородния метал се е разширил с 4% спрямо същия период година по-рано

10:44 | 14.08.14 г. 4
Tърсенето на злато се сви с 16% през второто тримесечие

Търсенето на злато по света се е свило с 16 на сто в периода април-юни спрямо година по-рано, отчете в своя традиционен тримесечен отчет Световния съвет по златото (ССЗ). Въпреки че остана значително под постигнатото през 2013 г., нивото все пак бе в съответствие с 10-годишната средна стойност.

В съответствие с очакванията на ССЗ, търсенето на жълтия метал е достигнало 963,8 тона в периода април-юни. Година по-рано бе постигнато равнище от 1 148,3 тона.

Резкият спад не изненада експертите на фона на значителния контраст в условията на световния пазар на злато между двата времеви периода. Търсенето на бижута е било с почти една трета по-ниско, докато инвестициите в кюлчета и монети са намаляли близо двойно спрямо нивата от второто тримесечие на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
mos70
преди 9 години
С други думи, както съм казвал и преди - златото проявява всички признаци на "луксозна стока", която се котира само тогава, когато всичко е ОК и можем да си позволим малко разглезване... Има ли стагнация - няма кой да купува злато, защото то НЕ е стока или суровина от първа необходимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Vladi666
преди 9 години
От 2 години много говориш...нищо не казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
mos70
преди 9 години
Аз какво говоря от 2 години - няма кеш, няма перспектива ... нЕма ръст на злато!Проследете през годините, историята на движението на златото. Златото расте в периодите, когато икономиките са разтяли и когато се е увеличавало паричното предлагане, т.е. *** пари. Няма ли ги двата елемента едновременно - няма ръст на злато! И това е логично - с какво да купиш златото (ако не с *** книжни пари) и за какво да купуваш злато (ако не се очертават по-добри времена, през които да можеш да го пробуташ на някого) !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още