IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Желязната руда ще поевтинее до 60 долара за тон до края на 2015 г.

Свръхпредлагането и спадащите разходи по добива ще продължат да притискат цената на суровината

17:11 | 11.11.14 г.
Citigroup: Желязната руда ще поевтинее до 60 долара за тон до края на 2015 г.

Цената на желязната руда е под натиск и все повече анализатори прогнозират, че тя ще се понижи още повече през следващите години поради свръхпредлагането. Освен това експертите очакват отрицателен ефект от спадащите разходи по добива, предава WBP Online.

Цената на желязната руда се очаква да спадне до 72 долара за тон през първите три месеца на 2015 г., до 65 долара във второто тримесечие, за да се установи на ниво около 60 долара за тон през следващите тримесечия на годината, посочиха експертите от Citigroup във вторник.

"Ние очакваме подновяване на растежа на доставките, което ще изпрати надолу цената през 2015 г., в съчетание с по-нататъшно отслабване на търсенето", отбеляза пазарният анализатор в Citibank Иван Спаковски от Citibank, добавяйки, че мечият пазар ще остане за дълго време.

За разлика от тях, други анализатори предполагат, че свръхпредлагането няма да продължи вечно. Според тях цените на желязната руда може да се стабилизират около 90 до 100 долара за тон в дългосрочен план.

Във вторник цената на желязната руда по данни от Metal Bulletin спада до 75,80 долара за сух метричен тон.

Стойността на желязната руда спада с 44% през тази година в резултат на растящата продукция с ниска себестойност. Анализаторите очакват, че пазарните стойности ще имат отрицателно въздействие върху акциите на добивните компании, като прогнозите за някои са дори, че може да се наложи да бъдат затворени.

Освен това един непрекъснат спад в цените може да навреди на бюджетите и на външната търговия на много износители на стоката – по-специално в Австралия и Бразилия.

През миналия месец два от най-големите доставчика на желязна руда – Австралия и Бразилия, обещаха да увеличат производството си и прогнозираха покачване на съвместния си глобален пазарен дял до 79% през 2015 г. от 73% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още