IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът ще се стабилизира около 70-80 долара до края на 2015 г.

Глобалното икономическо възстановяване ще съживи търсенето, смятат арабските страни членки на ОПЕК

12:25 | 23.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Едва ли ще видим отново трицифрени цени за барел петрол, призна петролният министър на Саудитска Арабия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Едва ли ще видим отново трицифрени цени за барел петрол, призна петролният министър на Саудитска Арабия. Снимка: Ройтерс

Арабските страни членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) очакват, че до края на 2015 г. глобалните цени на петрола ще се стабилизират между 70 и 80 долара за барел, тъй като глобалното икономическо възстановяване ще съживи търсенето. Това коментираха тази седмица делегати на ОПЕК, пише Ройтерс. За пръв път става ясно на какви цени групата очаква, че ще се стабилизира петролът в средносрочен план.

Делегатите, някои от които са от основните членове на ОПЕК от Персийския залив, считат, че завръщане до 100 долара за барел петрол няма да има скоро. Смятаните някога 100 долара като приемлива цена за барел петрол окуражават твърде много новото производство от производители, чиито разходи са високи и които се намират извън групата на износителките.

Но те вярват, че веднъж след като главоломният ръст на производителите с високи разходи, като например американският шистов добив, забави обороти и по-ниските цени започнат да стимулират търсенето, до края на 2015 г. цените на петрола могат да намерят нова равновесна точка - дори и при липсата на каквото и да било съкращаване на производството от страна на ОПЕК. А това бе нещо, което се отхвърляше многократно.

„Общото схващане е, че цените не могат да се сринат. Цените могат да достигнат 60 долара или да бъдат малко по-ниски няколко месеца, след което да се върнат към приемливото ниво, което е 80 долара за барел. Но това ще се случи след 8 месеца или година“, коментира пред Ройтерс един от представителите на страните членки на ОПЕК от Персийския залив.

„Трябва да изчакаме и да видим. Не виждаме цена от 100 долара през следващата година, освен ако настъпи рязко отклонение в предлагането. Но виждаме средна цена от 70-80 долара за барел догодина“, твърди друг представител.

Коментарите са сред първите, които подсказват как големите производители смятат, че ще се движи пазарът на петрол през 2015 г. след текущия спад от близо 50% в цената от юни. Вътрешната оценка на представителите от ОПЕК за представянето на пазара е добре дошла за изпълнителните директори на петролните компании, анализаторите и трейдърите, които бяха хванати неподготвени преди два месеца, когато според някои Саудитска Арабия промени курса на политиката си. От края на ноември, когато ОПЕК не намали дневното производство, до днес те не могат да проумеят как и кога пазарът ще намери твърда почва.

През последните няколко месеца представители на Саудитска Арабия дадоха да се разбере, че често повтаряната от кралството мантра, че цената от 100 долара за барел суров петрол е справедлива, е изоставена, или поне в обозримо бъдеще. През уикенда петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими бе откровен, отговаряйки с „може би не“ на въпрос дали светът отново ще види трицифрени цени на петрола.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, и съюзниците й от Персийския залив в рамките на ОПЕК, заявиха, че е време другите – независимо дали това са страни като големия износител Русия или производителите на шисти в САЩ – да намалят темпото. ОПЕК вече не може да намалява производството, отстъпвайки пазарния си дял, в името на спадащите цени. Без ОПЕК да защитава цените петролът навлезе в свободно падане, но повечето от членовете на ОПЕК се приспособяват бързо.

На този етап намесата на пазара просто ще покани нови конкуренти, които да продължават да извличат петрол, накърнявайки пазарния дял на ОПЕК без никаква гаранция за устойчиво ценово възстановяване, коментира друг представител на арабска държава членка на ОПЕК пред Ройтерс преди срещата на ОПЕК в Абу Даби. „Всеки път когато цените падат, ще бъдем молени да намаляваме производството“, добавя той.

ОПЕК обаче няма да понижи производството сам. Държавите извън картела, измежду които Русия, Мексико, Казахстан и „всеки, произвеждащ над милион барела на ден“, също трябва да намали производството или поне да го замрази, ако иска стабилен пазар и по-добри цени, заявява представител на държавите членки на ОПЕК от Персийския залив.

Групата не е имала формална цел за цената от десетилетие. Саудитска Арабия дълго време твърдеше, че търси само ценова стабилност, а не конкретна цена. Но страната предоставя убедителна оценка в момент, в който трейдърите се опитват да разберат кога пазарите ще се успокоят.

От своя страна ал-Наими каза, че ОПЕК не очаква определени сигнали за това дали и кога пазарът ще се стабилизира. Той е на мнение, че най-ефективните производители ще управляват пазара за в бъдеще.

Отделно в интервю за Ройтерс петролният министър на Ирак Адел Абдел Мехди заяви, че цените ще се стабилизират сега около 60 долара за барел, но и че могат да нараснат до 70 долара до средата на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 9 години
Дори да намалим драстично емисиите от въглероден диоксид - този който вече е емитиран в атмосферата е достатъчен за продължаване на стоплянето и пустините ще стигнат до България. При арабите какво ще стане не е за разправяне - температури при които човек може да оцелее само в скафандър. Тези хора настояват още да продават петрол !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Моята прогноза е, че петролът ще завърши 2015 в интервала 80-90$, златото в интервала 1400-1500$, а еврото 1.05-1.10 $. Ще видим дали съм бил прав след точно 12 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Буда Гоцев
преди 9 години
Има и друго изявление на Саудитска Арабия - че няма да реагират, дори да се стигне до цена 20 долара ! Това много ми харесва , но тогава ще има пак "Вставай, страна огромная ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Доста умерени и логични звучат прогнозите им. И аз така ги виждам нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още