IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритият възход на златото

Цената на жълтия метал остана статична през 2014 г., но потенциалът му се завърна с пълна сила

08:07 | 09.01.15 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2014 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2014 г."

За мнозина изминалите 12 месеца могат да бъдат окачествени като една изгубена година за златото. И може и да са прави. Основната причина за това бе, че цените останаха почти без промяна спрямо нивата, на които започнаха годината – около 1 200 долара за тройунция.

Въпреки привидното задържане на позициите жълтият метал беше подложен на редица възходи и падения, провокирани най-вече от резките и неочаквани изменения на валутните и капиталовите пазари. В периода януари-декември 2014 г. доларът се засили с повече от 10%, повечето основни капиталови борси също добавиха двуцифрени проценти, а стоковите пазари останаха твърдо на червена територия. Златото обаче успя да се възползва от растежа на физическото търсене, най-вече в Азия, и глобалното геополитическо напрежение.

След големите разпродажби през 2013 г. цената на златото се консолидира през голяма част от годината в относително тесни граници около 1 200 долара за тройунция. Миксът от противоположни фактори изглежда не съумя да натисна пазара в конкретна посока.

От една страна логично бяха САЩ и доларът. Подобряването на позициите на американската валута традиционно поставя под на натиск всички стоки, чиито цени са деноминирани в нея. Същевременно влияние имаше и относително доброто представяне на икономиката въпреки редицата рискове, които за мнозина продължават да не са оставени изцяло в миналото.

От другата страна обаче бяха Китай, Япония, еврозоната и Русия. Поднебесната империя забави още повече растежа си, което все пак не повлия по никакъв негативен начин на капиталовите борси в страната. Сходна, макар и далеч по-динамична, бе ситуацията в Япония, където Nikkei 225 ce разшири с над 7%, но икономиката изпадна в рецесия. Европа пък продължи да не се учи от грешките на Страната на изгряващото слънце и затвърди икономическата си агония, а за кризата в Русия разбраха и дори и по-бегло следящите развитието на международните пазари.

Негативен сигнал за инвеститорите в злато се оказа и cитуацията около количествените улеснeния в Щатите, спирането на които изостри надпреварата както при ценните метали, така и при всички останали класове активи, най-вече валутните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 5 rate down comment 3
sssaaa
преди 9 години
Хартията винаги ще се продава за злато, макар и на КГ!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 20 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Айде да разгледаме и другия вариант, а - да не сме толкова тесногръди? Купува човек 20 унции на 1800 долара, минават 4-5 години, международното положение се е изкофтило до немай къде (както е тръгнало), хартията вече не вАжи... кво правим тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 18 rate down comment 7
GoldBear
преди 9 години
Я да видим сега правилно ли съм разбрал значи купува си човека 20 унции на 1800 - 1900 долара минават 4 години цената е 1200, човека има нужда от кеш и разкешва пита се в задачата къде е печалбата и сигурността :) А ако му трябва кеш на 7 година и златото е вече 600-800 долара каква е сигурността по дяволите :) ся че не ръждясва това е друг въпрос :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ........!!!!!!......++++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 18 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Сори ама системата не ми дава да сложа повече от един плюс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 27 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Оня ден на 31 си отиде едни приятел, млад човек. Е ти я загубата. Времето е ценно, то не се връща и е ограничено----------------------------------------------------моите съболезнования, това там е Божа работа там никой не знае какво е писано в тефтерите горе при началника създател. Ние всички сме гости на тая земя за по едно кафе някои и нямат време и за толкова .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 24 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
глей са *** го времето да предположим, че ти имаш на влог 200 000 лв. става такова нещо като в КТБ от тея 200 са ти гарантирани 100 я ти ги върнат я не. Имаш 200 унции някъде си злато еее като фалира банката какво ше ти вземат от тях ? Унциите остават много просто цели и непокътнати докато цифрите в банката просто ги няма ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 4
Vladi666
преди 9 години
1700-1800$ ДА..другото са глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Е, нищо не е изключено, ама едва ли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 11
GoldBear
преди 9 години
Ох толкова не съм се смял от бая време като чета коментарите на тенекеджиите, тази година е време за 700-800 долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още