IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритият възход на златото

Цената на жълтия метал остана статична през 2014 г., но потенциалът му се завърна с пълна сила

08:07 | 09.01.15 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2014 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2014 г."

За мнозина изминалите 12 месеца могат да бъдат окачествени като една изгубена година за златото. И може и да са прави. Основната причина за това бе, че цените останаха почти без промяна спрямо нивата, на които започнаха годината – около 1 200 долара за тройунция.

Въпреки привидното задържане на позициите жълтият метал беше подложен на редица възходи и падения, провокирани най-вече от резките и неочаквани изменения на валутните и капиталовите пазари. В периода януари-декември 2014 г. доларът се засили с повече от 10%, повечето основни капиталови борси също добавиха двуцифрени проценти, а стоковите пазари останаха твърдо на червена територия. Златото обаче успя да се възползва от растежа на физическото търсене, най-вече в Азия, и глобалното геополитическо напрежение.

След големите разпродажби през 2013 г. цената на златото се консолидира през голяма част от годината в относително тесни граници около 1 200 долара за тройунция. Миксът от противоположни фактори изглежда не съумя да натисна пазара в конкретна посока.

От една страна логично бяха САЩ и доларът. Подобряването на позициите на американската валута традиционно поставя под на натиск всички стоки, чиито цени са деноминирани в нея. Същевременно влияние имаше и относително доброто представяне на икономиката въпреки редицата рискове, които за мнозина продължават да не са оставени изцяло в миналото.

От другата страна обаче бяха Китай, Япония, еврозоната и Русия. Поднебесната империя забави още повече растежа си, което все пак не повлия по никакъв негативен начин на капиталовите борси в страната. Сходна, макар и далеч по-динамична, бе ситуацията в Япония, където Nikkei 225 ce разшири с над 7%, но икономиката изпадна в рецесия. Европа пък продължи да не се учи от грешките на Страната на изгряващото слънце и затвърди икономическата си агония, а за кризата в Русия разбраха и дори и по-бегло следящите развитието на международните пазари.

Негативен сигнал за инвеститорите в злато се оказа и cитуацията около количествените улеснeния в Щатите, спирането на които изостри надпреварата както при ценните метали, така и при всички останали класове активи, най-вече валутните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 27 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
а което ТИ и другите специалисти кат тебе дет не могат да разберат е ,че от физическото злато ДАЛАВЕРА не се прави. То е гарант за хартията ти бре. Ако сега се разпадне това ебано евро аз съм купил злато с евро е после какъв плюс ше съм направил с еврото еврото престава да съществува и ко?? С това си запазваш покупателната стойност бе това са истиснките пари, СПЕСТОВНА КНИЖКА, която няма как да те излъжат, аз не мога да ви се начудя. Стойността на ланеца стой една и съща, ако нещо мърда то е хартията за която го разменят и нещо в нея не е наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 13
misanthrope
преди 9 години
"Златото като цяло е доста нестабилно на моменти, но то винаги възстановява загубите, въпросът е само колко ще отнеме това. "Именно това не можете да проумеете. ТОВА Е ВЪПРОСА и то не само със златото. Въпроса е дали ще си под или над влога за същия период, дали ще си под или над недвижимите имоти за същия период, дали ще си под или над ДАУ за същия период. Ако си купиш злато на 1200 и чакаш 10 год за да го продадеш на 1800 и си викаш БРЕЕЕЕ каква далавера направих.. Има и друго, след като си върне загубите и излезе на печалба, после отново трупа загуби. Докато е било горе ако не си се преместил в друг актив а си седял и си се радвал като *** на баница, пак си пре***нАма лошо нема, трупайте злато като джуджетата на хобит и го съзерцавайте в екстаз и се чувствайте богати и щастливи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Първата ти прогноза значи слаб долар. Втората - много силен. Как мислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Златото като цяло е доста нестабилно на моменти, но то винаги възстановява загубите, въпросът е само колко ще отнеме това. Петролът е обречен ръст, защото поевтиняването му ще фалира половината половината производители в САЩ, Англия, Норвегия и Канада и ударът от фалита ще бъде тежък. Аз очаквам санкциите срещу Русия да бъдат вдигнати. Еврото не е толкова слабо, колкото си мислите. Спомням си как някой разбирачи предричаха 1 $ = 1 лев през 2010, а какво става сега?? То може да драстично само ако ЕЗ тръгне да се разпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Съмнявам се за златото и за петрола. Не ме разбирайте грешно (аз не съм нито фен, нито противник на златото - винаги съм бягал от него и никога не съм слагал повече от 5 % в него и то най вече под формата на накити и монетки), но поне за момента не се вижда фундамент златото да направи такъв ръст от около 20 %. Аз залагам на средна цена 1250-1300 $ за годината макс. За петрола.. трудно, много трудно да стигне 90$. А за еврото.. даже ще падне и по надолу според мен. Особенно ако ЕЦБ пусне печатницата на по силна скорост..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Аз даже залагам на паритет на долара и еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 10
studioaa
преди 9 години
Тази година съм постави прогноза злато 1400-1500 $, $ = 1.10 EUR, брент = 80-90 $. Може би само цената на брента няма да бъде достигната, но останалите 2 прогнози много вероятно ще се материализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
баце щото в инвестора всеки път едно и също нали знаеш.. Долара тва инвеститорите били захвърлили златото, САЩ безработицата не знам си кво, пак златото захварлено и т.н. А долара сега е силен спрямо другите хартии е нали е резервна валута все пак да му се невиди поне все още?А златото е supreme currency там няма аналог и няма заместител и то е краля в парите, останалите хартии са обещания базирани върху него говорим за физическото. Там фючърси глупости това са виртуални тъпотии даже и до определена дата съществуват после ги няма ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
радва се щото за има нема една седмица ЗЛАТОТО СКОЧИ от990? на 1030? на унция.......!!!!!?????......това са си реални МАНГИЗИ.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
БАЦЕ
преди 9 години
Ааааааа, Баце съм АЗ . Ама и аз не мога да реша за долара . Ще требва да питаш Реда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още