IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медта поевтиня до нивото си от 2009 г.

Евтиното евро и намаляващото търсене в Китай доведоха до шеста поредна седмица на спад при метала

10:09 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници на пристанището Валпрайсо, Чили, натоварват медни плоскости за Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници на пристанището Валпрайсо, Чили, натоварват медни плоскости за Китай. Снимка: Ройтерс

Цената на медта достигна най-ниското си ниво от 2009 г. насред спекулациите, че политиката на крайнолявата партия Сириза в Гърция ще дестабилизира еврозоната и притесненията за намаляващото търсене на метала в Китай, пише  Bloomberg.

Медта поевтиня с до 3,2% докато еврото падна до най-ниското си ниво от повече от 11 години след победата на Сириза в парламентарните избори в Гърция. Победилата партия спечели с обещанието да преразгледа условията за изплащане на дълга на страната към международните кредитори. Goldman Sachs прогнозира, че цената на медта ще поевтинее с около 9% в следващите 12 месеца заради комбинацията от по-силния долар и ниските енергийни цени, който намаляват производствените разходи.

„Реално в момента медта не е много перспективна“, заяви Чаи Ун Шо, трейдър на метали от Korea Exchange Bank Futures. “Слабото евро и силният долар свалиха медта в началото и това доведе до по-масова разпродажба днес. Основно търсенето не е добро заради слабите данни от Китай“.

Доставките на мед след три месеца поевтиняха с 2,51% до 5 377,34 долара за метричен тон на Лондонската бора за метали към 09:45 българско време. В ранната търговия цената достигна 5 345 долара, което е най-ниското ниво от 22 юли 2009 г.

Цените в Лондон изгубиха 2,6% и затвориха на 5 518,50 долара за метричен тон на 23 януари. С това спадът продължи шеста поредна седмица, подсилен от новината, че производството в Китай спада за втори пореден месец. Металът е загубил 14% от стойността си този месец заради притесненията, че по-слабият ръст в най-големия му потребител в света ще намали търсенето.

Медта преминава през 20-годишен цикъл на предлагане, при който търсенето намалява заради забавянето на китайския имотен пазар, твърдят анализатори на Goldman Sachs в публикуван миналата седмица доклад. Банката намали прогнозата си до 5 542 долара за тон за тази година спрямо предишната прогноза от 6 400 долара.

Запасите на медта се повишиха с 4,3% до 235 150 тона на 23 януари, което е най-високото ниво от девет месеца, показват данни от Лондонската борса за метали. Запасите на червения метал, които се следят от борсата са се повишили с 33% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още