IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медта се насочва към най-големия си седмичен спад от три години

Червеният метал отбелязва втори пореден ден на ръст, но това не е достатъчно да изтрие предишните загуби

11:42 | 16.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работник почиства медни катоди. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работник почиства медни катоди. Снимка: Ройтерс

Цената на медта се насочва към най-големия седмичен спад от повече от три години. Причината за поевтиняването са ниските цени на енергията и спекулациите за намаляване на търсенето в Китай - най-големият потребител на метала, пише Bloomberg. 

Металът поевтинява със 7,4% тази седмица, като се срина до най-ниското си ниво от 2009 г. Медта е най-зле представящия се метал до момента през тази година от индекса за суровините на Bloomberg. Индексът се срина до най-ниското си ниво от 12 години тази седмица, след като Световната банка намали прогнозата си за световния ръст, цитирайки забавянето в Европа и Китай. 

Ръстът на търсенето на мед в Китай ще се забави до 4% през 2015 г. спрямо 5,5% през миналата година, показват прогнози на изследователската компания CRU Group. Китай отговаря за 45% от световното търсене на мед, сравнено с 8% за САЩ, показват данни на Morgan Stanley.

Индустриалното производство в САЩ, вторият най-голям потребител на медта, отбеляза спад с 0,1% през декември спрямо предишния месец, показаха данни на агенцията.

Пазарът е прекалено фокусиран върху негативната страна на нещата“, заяви Дейвид Линъкс, ресурсен анализатор в базираната в Сидни компания Fat Prophets. „Дори и американската икономика не променя негативното настроение."

Фючърсите за доставка на мед след три месеца добавят 0,35% до 5 648 долара за метричен тон на Лондонската борса за метали към 11:00 часа българско време. Цените отбелязаха спад от 5,3% на 14 януари до 5 548 долара, което бе най-ниското ниво от юли 2009 г.

Металът поскъпва за втори пореден ден, след позитивни новини за растежа на кредитите в Китай. Финансирането в Китай през декември е било 1,69 трлн. юана (273 млрд. долара), заяви на 15 януари Китайската народна банка. Това надмина очакванията на проучване на Bloomberg за 1,2 трлн. юана.

„Данните показват, че паричната политика на Китай работи, но има нужда от допълнително наливане на ликвидност, тъй като икономиката продължава да се забавя“, заявиха анализатоли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още