IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошото начало на годината за медта от 1988 г.

Инвеститорите продават метала заради опасения, че спадът в цената ще продължи до края на годината заради намаляващото търсене от Китай

13:24 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници се разхождат из открита мина за мед в Сърбия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници се разхождат из открита мина за мед в Сърбия. Снимка: Ройтерс

Добавете спада в цените на медта към нарастващия списък с доказателства за растящата разлика между САЩ и останалата част от света, пише Bloomberg.

Металът бе наречен от бившия председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан „полезен индикатор“. Цената на медта намаля с 12% от декември миналата година и направи най-лошото начало за годината от 1988 г. Разпродажбата се дължи почти изцяло на Китай. Тази седмица Световната банка намали прогнозите си за ръста през 2015 г. на азиатската страна, както и за Европа и Япония. От банката заявиха, че световната икономика ще се увеличи по-бавно от прогнозираното дори и при по-добрите данни от САЩ.

Китай отговаря за 45% от световното търсене на мед, сравнено с 8% в САЩ, показват изчисления на Morgan Stanley. Пекин се е насочил към най-бавния си ръст на икономиката от 1990 г., а цените на суровините, включително суровия петрол и пшеницата се сриват въпреки ръста при производството и работните места в САЩ. Този месец инвеститорите изтеглиха 17,6 млн. долара от борсово търгувани фондове, обезпечени с индустриални метали, което представлява спад от 5,1% - най-големият при всички групи от стоки, показват данни на Bloomberg.

“Каквото става в Китай, става и с ресурсите, става и с цената на медта“, заяви Джеф Сика, който надзирава 1,5 млрд. долара като главен директор на консултантската фирма Circle Squared Alternative Investments. “Цената на медта ще продължи да пада, основно заради забавянето на икономиката на Китай“.

Доставките на медта след 3 месеца достигнаха 5 353,25 долара за метричен тон в сряда на Лондонската борса за метали, което е най-ниското ниво от юли 2009 г. Медта в четвъртък се търгува за 5 643,75 долара за метричен тон към 12:30 часа българско време. Поведен от спада при цената на петрола, индексът за стоки на Bloomberg от 22 ресурса спадна с 1,7% тази година, достигайки 12 годишно дъно в сряда.

Инвеститорите напускат ресурсите след продължилия десетилетие „бичи“ пазар, който накара производителите да увеличат добивите, което от своя страна увеличи печалбите от продажби на машини и друг инвентар. На 13 януари Световната банка намали прогнозата си за 2015 г. за световния ръст до 3% спрямо 3,4% през юни. Икономиката на Китай ще се увеличи със 7,1%, по-бавно от оценката от октомври от 7,2% и тази от юни – 7,5%.

Цената на медта ще изгуби до 13% от стойността си тази година до около 4 800 долара за метричен тон, показват средните стойности от девет изчисления на анализатори и трейдъри, до които Bloomberg се допита.

Продукцията тази година ще надмине търсенето с 221 000 тона, спрямо излишъка от 2013 г. от 59 000 тона, заяви в доклад от 7 януари Гейл Бери, анализатор в Jefferies Bache. Около 1,5 млн. тона нови запаси може да се появят през 2015 г., показват данни на Bloomberg.

Спадът в цените може да накара добивните компании да намалят производството и някои имат проблем да постигнат набелязаните цели за добив. През 2015 г. излишъкът ще достигне 98 000 тона, заяви Вивиен Лойд от Macquire Group този месец. Оценката е променена спрямо прогнозата от 450 000 тона през октомври.

Медта ще достигне 7 000 долара за метричен тон до края на годината. Причината за това ще е забавянето на ръста на предлагането и подобрението в световната икономика, смятат анализатори от Citigroup, включително Хийт Янсен. Цената на медта има една от най-силните корелации от всички ресурси спрямо икономическия ръст, твърди банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още