IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на злато се измества в Азия

Връзката на благородния метал с американския долар няма да бъде същата, смята Световният съвет по златото

19:53 | 26.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Организацията определя връзката между златото и щатските пари като &bdquo;комплексна&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Организацията определя връзката между златото и щатските пари като „комплексна“. Снимка: Ройтерс

Пазарът на злато се измества в Азия, а връзката на благородния метал с американския долар няма да бъде същата. Това са част от заключенията, поместени в най-новия доклад на Световния съвет по златото (World Gold Council, или WGC) за тенденциите на пазара, цитирани от MarketWatch.

Организацията определя връзката между златото и щатските пари като „комплексна“ и че тя може да „изчезне“, тъй като пазарът на ценния метал се премества в Азия.

„Въпреки фактът, че цената на златото се котира в американски долари получава голямо внимание, неговото значение е преувеличено“, твърди в анализа директорът на инвестиционното звено в WGC Хуан Карлос Артига.

Движенията при цената на златото понякога са свързани с тези на долара, като много често търговията с метала се извършва при противоположни движения на валутата. Но „промените на глобалните пазари и в структурата на световния пазар на злато би трябвало да смекчат влиянието на долара върху златото в дългосрочен план“, добавя Артига.

Сред промените, за които той говори, е възходът на Азия като притегателен център за търговията със злато. „Традиционно западните пазари бяха в центъра й“, отбелязва анализаторът. Но „през последните години се забелязва силен ръст на търговията в центровете на изток“, имайки предвид създаването на борсите за търговия със злато Shanghai Gold Exchange, Singapore Gold Exchange и продуктите на Chicago Mercantile Exchange, предлагани в Хонконг.

Търсенето на злато извън САЩ няма ясна връзка с движението в курса на долара. Китайското търсене най-вероятно ще расте, когато доларът поскъпва – също, както когато доларът поевтинява.

Също така е много вероятно да се извършват повече сделки във валути, различни от долара, тъй като пазарът на злато става все по-независим и се превръща в регионален, имайки предвид изградените пазарни структури, смята още Артига.

Азиатските пазари формираха 80% от търсенето на физическо злато през 2013 г. Тогава отливите от западните борсово-търгувани фондове са били силни, докато търсенето на изток и особено – в Китай, е било доста голямо, пояснява анализаторът.

Но преходът от изток на запад няма да заличи напълно връзката между ценния метал и щатския долар. Валутата все още ще играе ключова роля, дори ако светът премине от модела на едновалутна към многовалутна резервна система, смята Артига.

„САЩ са третата по големина страна по обем на потребителското и инвеститорското търсене и притежават добре развит финансов сектор, което позволява извършването на много трансакции със злато“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
Че то вече какво не се измести в Азия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още