IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фючърсите върху желязото поевтиняха до нов рекорд

Увеличаващият се добив в Австралия може допълнително да понижи цената на суровината

15:30 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екскаватор работи над куп желязна руда.<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">&nbsp;</span><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Екскаватор работи над куп желязна руда. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху желязната руда в Китай достигнаха рекордно дъно по време на търговията в петък. Притесненията, че търсенето се забавя в най-големия потребител на суровината, се прибавиха към увеличаващите се доставки от световните минни компании, съобщава Bloomberg.

Цената на суровината падна с до 2,6% до 370 юана (59,7 долара) за метричен тон на Dalian Commodity Exchange, което е най-ниското ниво, откакто търговията е започнала през октомври 2013 г. В крайна сметка желязната руда приключи търговията при 380 юана за тон. Суровината е загубила 10% тази седмица, което е най-значителният ѝ спад някога.

Световната цена на желязната руда е спаднала под 50 долара за тон до най-ниското си ниво от десетилетие. Компании като Rio Tinto Group и BHP Billiton разшириха по-евтиния си добив, а търсенето в Китай отслабна. Световното потребление ще се свие тази година за пръв път от 2009 г., показва прогноза от вторник на Deutsche Bank AG, като цените могат да паднат под 40 долара за тон. Пикът на стоманата в Китай наближава като производството и употребата ще намалеят слез 2015 г., прогнозира Morgan Stanley.

“Производството се забавя, тъй като инвестициите в имоти отслабват, и се очаква производството на стомана да намалее“, смята анализаторът в Shenhua Futures Ву Жили. „Големите международни минни компании продължават да увеличават доставките. Може да отнеме една или две години да достигнем дъното“.

Желязната руда със 62% чистота поевтиня с 5% до 47,08 долара за сух тон в Qingdao в четвъртък, съобщава Metal Bulletin. Това е най-ниското ниво от 2005 г., базирано на дневни и седмични данни от Metal Bulletin и годишните индекси, събрани от Clarkson Plc, най-големият брокер на товари, специализиран в доставка на руда за Китай. Цената е отбелязала спад с 11% тази седмица.

Китай си постави цел за икономическия ръст от около 7% за тази година, което е най-ниското ниво от повече от 15 години. Страната също така предупреди за увеличаващия се насрещен вятър, който включва спад в имотния сектор и неизползван индустриален капацитет. Цените на новите жилища спаднаха в 66 от 70-те града, които правителството следи, спрямо 64 през януари, заяви на 18 март статистическото бюро на страната.

Прогнозата на Австралия за цена от 60 долара за тон е сравнима със 63-те долара от декември и 88-те долара през 2014 г., заяви Министерството на индустрията и науката на 18 март. Прогнозите за цената се отнасят за спотове върху желязна руда с 62% съдържание на желязо.

Производството на стомана в Китай ще намалее тази година, тъй като търсенето достигна своя връх, заяви заместник-директорът на China & Iron Steel Association Ли Синчуан на пресконференция в Пърт, Австралия. Той прогнозира, че производството ще достигне 814 млн. тона спрямо 823 млн. тона през 2014 г., което ще е първата година на спад от началото на 80-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още