IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран и Ирак може да променят резултата от срещата на ОПЕК

За разлика от картела двете страни искат да повишат производството си

16:13 | 12.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лятната среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е само след 24 дни и при равни други условия би трябвало да видим запазване на статуквото, коментира CNBC.

По време на събранието Саудитска Арабия, Иран и Ирак ще осбъждат как да ограничат производството на ОПЕК – съответно спадащите цени, във времена, когато Багдад и Техеран отчаяно искат да увеличат продукцията си.

ОПЕК вероятно ще отчете стотици милиарди по-слаби приходи през тази година, което ще накара все някой още веднъж да представи остарялата, изхабена и неточна теория, че ОПЕК губи важната си роля в световните енергийни доставки.

Безспорно е, че алиансът е разцепен, понякога нефункционален и ограничен в придържането си към заявените производствени нива, но е немислимо да фалира или да остане без влиянието си.

Това, което е ясно обаче е, че някои страни отчаяно се нуждаят от петролни парични средства, които ще дойдат от по-голямо производство. Иран и Ирак не само са начело на този списък, но имат и капацитета да произвеждат повече, макар и с уговорката, че Иран първо трябва да приключи успешно преговорите по ядрената си програма.

Bernstein Research представи свой доклад за значението на иракската и иранската продукция преди срещата на ОПЕК на 5 юни. Според доклада Иран има доказан резерв от 157 млрд. барела суров петрол, произвежда 9,5% от световната продукция и е четвъртата най-голяма производителка на петрол след Венецуела, Саудитска Арабия и Канада. Освен това страната е на второ място по резерв на газ с 133,2 трилиона куб. м, или 17% от световните ресурси и 35% от тези на ОПЕК.

Ирак от своя страна има доказани около 144 млрд. барела суров петрол в резервите си. Страната е отговорна за около 9% от световната продукция на петрол и е петата най-голямата производителка в света. В момента тя е на второ място по производство в ОПЕК с 3,4 млн. барела на ден, или 4,3% от световния обем.

Според Bernstein световните доказани резерви на суров петрол възлизат на около 1,6 трилиона барела.

Именно поради това Иран и Ирак са потенциално големите играчи, които не само, че могат да нарушат равновесието в ОПЕК, предизвиквайки най-големия производител на нефт Саудитска Арабия, но и да спрат голямото повишаване на цените на петрола от март насам.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
saturn79
преди 8 години
"Според доклада Иран има доказан резерв от 157 млрд. барела суров петрол, произвежда 9,5% от световната продукция и е четвъртата най-голяма производителка на петрол след Венецуела, Саудитска Арабия и Канада. "много неверна (неточна) информация е представена,къде оставиха Русия и САЩ в това класиране при положение,че те са на 2-ро и трето място по добив на суров нефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още