IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровият петрол поевтинява до най-ниското си ниво от близо два месеца

Предстоящите данни за резервите в САЩ се очаква да покажат ръст от 2 милиона барела в седмицата до 23 октомври

09:36 | 27.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Aмериканският суров петрол поевтинява във вторник, като разширява загубите от предната сесия на фона на растящите опасения, че глобалното свръхпредлагане ще продължи, съобщава WBPonline.

Фючърсите върху суровия петрол WTI се понижават с 1,21% до 43,45 долара за барел и достигат най-ниското си ниво от 2 септември насам. Фючърсите върху европейския бенчмарк Брент поевтиняват с 0,72% до 47,20 долара за барел.

Продължаващото пренасищане е голяма заплаха за петролния пазар през последните няколко месеца, а анализатори прогнозират, че ситуацията няма да се подобри скоро. Освен това експертите предупреждават, че търсенето през следващата година ще се забави, което от своя страна ще държи цените на суровината ниски. 

Поевтиняването на петрола се дължи и на забавения спад в броя на нефтените платформи в САЩ. Според компанията доставчик на услуги за нефтената индустрия Baker Hughes през миналата седмица фирмите в индустрията са затворили само една платформа. Същевременно с това бе маркиран и осмият пореден седмичен спад. Броят на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на петрол.

Предстоящите данни за резервите в САЩ се очаква да покажат ръст от 2 милиона барела в седмицата до 23 октомври, което би било пета поредна седмица повишение. Информация за запасите се очаква днес от Американския петролен институт, а в сряда Администрацията за енергийна информация ще публикува правителствените данни.

В последния си доклад по темата инвестиционната банка Goldman Sachs предупреждава, че хранилищата с петролни продукти в САЩ и Европа са притеснително пълни, което може да понижи цените още повече.

И все пак понижението на доларовия индекс с 0,15% до 96,717 пункта помогна за ограничаването на спада в цената на петрола, тъй като прави суровината по-евтина в други валути и съответно по-привлекателна за трейдърите.

Сега участниците на пазарите следят с повишено внимание пленума на Централния комитет на Комунистическата партия в Китай, който продължава до четвъртък, като властите в Пекин трябва да формулират целите за социалната и икономическата политика през следващите пет години. Очаква се данните за БВП в САЩ да потвърдят забавянето на икономическия растеж, а по всяка вероятност Фед ще остави лихвените проценти на рекордно ниски нива при заседанието си в сряда.

Всичко за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още