IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола могат да се понижат заради запълването на хранилищата

Съществува опасност от повтаряне на сценариите от 1998 и 2009 г., твърдят от Goldman Sachs

20:58 | 26.10.15 г. 3
Цените на петрола могат да се понижат заради запълването на хранилищата

Световните цени на петрола могат да се понижат заради запълването на хранилищата с петролни продукти в САЩ и Европа. Това пък води до по-нататъшен спад в търсенето на суровината, сочи новата прогноза на инвестиционната банка Goldman Sachs, цитирана от ТАСС.

Според експертите от банката равнището на използване на хранилищата на петролни обработени продукти в САЩ и Европа се е доближило до исторически минимум, след като показателят за натоварване на рафинериите почти достигна рекордно високи стойности, а търсенето, особено на бензин, беше незначително. Същевременно вносът от Изтока нарасна заради скока в производството на рафинериите и увеличения износ от Китай.

Всичко това създава заплаха от повтаряне на събитията от 1998 и 2009 г., когато хранилищата за петролни продукти бяха изцяло попълнени, а това доведе до рязко поевтиняване на суровия петрол.

Въпреки че Goldman Sachs не залага на 100-процентно запълване на хранилищата за петролни продукти, сега фирите сочат, че то е близо до максимума.

Анализаторите на банката смятат, че това ще бъде причина петролният пазар да не се балансира през тази година. С други думи няма да се стигне до изравняване на търсенето и предлагането.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 8 години
Някой наясно ли е с цената на пускане на спрените шистови платформи в САЩ? Ако тя не е висока, на практика в момента, в който цената започне да достига изгодни за тях цени, те пак ще отворят и ще я заковат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 8 години
Тя дискусията няма да стане с коментари, които нищо не казват... поне няма да е по темата на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още