IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco потвърди плановете за борсов дебют

Най-големият производител на петрол в света може да стане първата компания, оценена на 1 трлн. долара

18:23 | 08.01.16 г.
Saudi Aramco потвърди плановете за борсов дебют

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco потвърди, че обмисля борсов дебют, което най-вероятно ще доведе до създаването на най-високо оценената публична компания в света, съобщава FT.

В специално изявление групата потвърди коментара на зам.-престолонаследника Мохамед бин Салман, който даде интервю за сп. Economist.

В съобщението се посочва, че кралството проучва различни варианти, включително и “листването на подходящ процент от акциите на дружеството и/или на неговите дъщерни дружества по веригата”.

“Това предложение е в съответствие с широката и прогресивна посока за реформи, което кралството следва, включително приватизацията в различни сектори на икономиката и дерегулацията на пазарите, които компанията силно подкрепя”, допълва се в изявлението.

Saudi Aramco е най-големият в света производител на петрол с капацитет от 10 млн. барела на ден. Това е и компанията с потенциал да стане първата в света, оценена на 1 трлн. долара.

Саудитска Арабия притежава 16 на сто от световните резерви на петрол, което е над 260 млрд. барела. Това е почти 10 пъти повече спрямо резервите на ExxonMobil – най-голямата публична петролна компания към момента.

Предвид, че пазарната оценка на ExxonMobil е 317 млрд. долара, тази на саудитската група може да достигне и 3 трлн. долара, посочва изданието.

Все пак анализаторите са предпазливи по отношение на оценяването на Saudi Aramco въз основа на резервите от черно злато. Според някои от тях по-добрият начин за оценка е да се използва годишният добив, както и оценките на другите държавни петролни компании, като Роснефт или PetroChina.

На тази основа оценката на Saudi Aramco би била доста под 3 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още