IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия планира да листне на борсата Saudi Aramco

Държавната компания е най-големият производител на петрол в света, но и една от най-непрозрачните

20:04 | 07.01.16 г.
Саудитска Арабия планира да листне на борсата Saudi Aramco

Саудитска Арабия планира да листне на борсата Saudi Aramco – държавната компания, която е най-голям производител на петрол в света, съобщава сп. Economist.

Решението ще бъде взето през следващите няколко месеца, коментира в интервю за изданието Мохамед бин Салман, заместник-престолонаследник на кралството.

"Лично аз съм ентусиазиран от тази стъпка. Вярвам, че това е в интерес на саудитския пазар, както и в интерес на Aramco”, посочва бин Салман.

Новината идва в момент, в който Рияд се бори с щетите, които сривът на цените на петрола нанесе на икономиката на страната, както и в момент на нарастващо напрежение в отношенията с Иран заради екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр.

Това е една възможна стъпка от амбициозния план на саудитското правителство за балансиране на бюджета и постепенно “отваряне” на иначе консервативната ислямска страна, посочва изданието.

Наскоро принц Мохамед е провел две срещи на високо равнище относно възможността за листването на Saudi Aramco. Властите в кралството обмислят различни опции – от борсов дебют на компаниите от нефтохимическата и сродните индустрии до продажбата на акции на компанията майка, в която е съсредоточен ключовият бизнес с добив на петрол.

Според саудитските власти Aramco струва “трилиони долари”. Това обаче е една от най-потайните петролни компании, тъй като тя не разкрива финансова информация, а данните за въглеводородните й резерви са силно ограничени.

Според принц Мохамед листването на дружеството на борсата ще го направи по-прозрачно. Според дипломати кралството вече е проучвало и възможностите за привличане на външни инвеститори, а плановете са първоначално да бъдат предложени 5% от капитала. Възможно е в бъдеще на пазара да излязат и още акции на групата, но Рияд ще запази контрола си върху нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още