IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с рафиниране - поредната жертва на петролния срив

Маржовете на печалбата при рафинирането намаляват с 34% през четвъртото тримесечие, което е най-големият спад от осем години

14:13 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбите от бизнеса с рафиниране, които подкрепиха финансовите резултати на Exxon Mobil и Royal Dutch Shell при срива на петролния пазар, сега се свиват и ще оказват допълнителен натиск над големите енергийни компании през 2016 г., пише в свой анализ Bloomberg.

Маржовете на печалбата при рафинирането намаляват с 34% през четвъртото тримесечие, което е най-големият спад от осем години, до 13,20 долара за барел, сочат данни на BP. Всеки спад с 1 долара намалява печалбата на BP преди облагане с данъци с 500 милиона долара годишно, пише на сайта на петролния гигант.

Компаниите са изправени пред свиващи се печалби от бизнеса с рафинирането, тъй като по-топлата зима води до понижаване на търсенето на горива за отопление, а това от своя страна създава големи резерви в САЩ и Европа.

Това представлява обръщане на тенденцията от последните два години, когато печалбата от рафиниране се удвои, и премахване на един от последните буфери за петролните гиганти, справящи се със срива в цената на петрола. 

Редица анализатори са понижили прогнозните печалби на акция за четвъртото тримесечие на 2015 г. и първото на 2016 г. за Exxon, Shell, Total, Eni, Statoil и Repsol, посочва Bloomberg.

Сривът в цената на петрола доведе до 250 000 съкратени работни места на глобално ниво и над 2,7 трилиона долара понижение в пазарната оценка на петролните компании. Тази сума е приблизително колкото БВП на Франция.

Нетната печалба на Exxon от рафиниране и търговия се удвои до 2 милиарда долара през третото тримесечие на годишна база, и за пръв път от 15 години изпревари печалбата от добив на петрол и газ. Нетната печалба на Shell на стойност 2,6 милиарда долара от бизнеса с рафиниране помогна на компанията да запиша печалба през третото тримесечие при загуба от 425 милиона долара от проучванията и добива.

Shell, която трябва да обяви предварителния си финансов отчет на 20 януари, а пълните резултати – на 4 февруари, е отказала коментар за Bloomberg. BP, Chevron и Exxon също отказват коментар.

Макар че маржовете на печалбата обикновено са най-ниски между октомври и декември, спадът през четвъртото тримесечие е от ключово значение за компаниите, защото е комбиниран със срив в цената на петрола, обяснява Bloomberg.

През третото тримесечие маржовете на печалба скочиха до тригодишен връх, като печалбата на BP от бизнеса с рафиниране се увеличава с 55% през този период. Това обаче едва ли ще се повтори и през четвъртото тримесечие, като маржовете при дизела и газьола – т.нар. средни дестилати – се свиват заради топлата зима.

„В Европа и САЩ основната причина за свиването на маржовете са именно средните дестилати“, казва Оливие Абади, старши пазарен анализатори в Международната агенция по енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още