IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Защо Канада се отказва от златните си резерви, а Китай не?

От 1088 тона златни резерви през 1955 г. днес Канада притежава едва 77 тройунции

13:21 | 18.03.16 г. 58
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Канада, дом на някои от най-големите компании за добив на злато в света, наскоро обяви, че на практика ликвидира всички държавни притежания на скъпоценния метал и се пренасочва към това, което говорителят на правителството обяви за „лесно търгуеми“ активи, пише BloombergView.

Процесът е дълъг. Канада притежава 1088 тона злато през 1955 г. До 2000 г. количеството е намаляло до 46 тона. Днес са останали само... 77 тройунции. Това поставя Канада на последно място в най-актуалните данни на Световния съвет по златотоСпоред класацията Канада сега е на последно място след страни като Албания, Хаити, Тринидад и Тобаго и Папуа Нова Гвинея.

Аргументацията на Канада за разпродаването е достатъчно логична. Реалните златни кюлчета не могат да бъдат изтъргувани толкова бързо, колкото държавни облигации например. А в дългосрочен план централните банки и правителствата като цяло получават по-добра възвращаемост, инвестирайки в безопасни активи като американски държавни ценни книжа. Истинският въпрос обаче не е защо Канада продава златото, а защо други страни толкова силно се опитват да поддържат – и акумулират, резерви от ценния метал въпреки факта, че той вече не играе никаква роля в предлагането на пари.

Причината някои страни да се придържат към златото е слабо свързана със стабилната фискална политика. Вместо това практиката отразява по-малко осезаемата и рационална тежест на миналото. Един поглед към това кои страни притежават метала – и кои не, представя неочакван модел. Страните, които имат значителни златни резерви в историята си, често са били глобални хегемони, империални сили или икономически двигатели – или са имали стремежа да бъдат такива.

В свое изследване от 2012 г. двама икономисти от University of Santa Cruz – Джошуа Айзенман и Кента Инуе, откриват, че „интензитетът на трупане на злато е пряко свързан с „глобалната сила“, останала от миналото на стара империя“. Това, казват те, е особено вярно за „страни, които са или са били доставчици на ключови валути“.

САЩ остава номер едно в класацията за златни резерви, точно както остава и най-голямата икономика в света и емитентът на най-разпространената резервна валута. Но моделът се връща доста по-назад в миналото. Холандия бе империална суперсила през 17-ти век, но загуби този си статут преди много време. Въпреки това тя държи десетите най-големи златни резерви в света, макар че населението ѝ е едва 17 млн. души.

Португалия, преди империя, простираща се от Бразилия до Ангола и Макао, има 382 тона злато с население от около 11 млн. души. По-известните империални сили – Германия, Италия, Франция, Русия и Обединеното кралство, са сред първите 20 от гледна точка на златните резерви.

Тенденцията не се ограничава до Европа. Япония, която се опитва да завладее голяма част от Пасифика през 20-ти век и по-късно става втората най-голяма икономика в света, е на 9-то място по златни резерви. Тайван, която се превръща в икономическа суперсила през втората половина на 20-ти век, е на 14-а позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 9 rate down comment 7
Pronto
преди 8 години
Само не ни каза колко девалвации са имали парите с лика на Мао. И кога ще си ги менкаш през CIPSа - сега или след поредната такава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Добве гяволе оди си купи нещо с германски марки или холандски гулдени въпреки че централните банки ше ти ги вземат отбележи си покупателната стойност или ако имаш некое левче с Димитров пробай пак та така и с вашия долар ше стане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Миии не това е логиката на Канада не моята аз искам да имам нещо спестено след време щото именно незнам кога и кво ше стане. Стотинката нема да ръждяса и ше е пари още доста дълго време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 8
Pronto
преди 8 години
Те, това е няма: как тема за злато да не се обърне в тема за неизбежния историческо материално обоснован упадък на Запада и възхода на робовладелските строеве на Русия и Китай. Самите китайци масово обръщат в долари, ВТБ чака спасителен пакет от Госбанк, акциите на Барик Голд два пъти по-скъпи от преди шест месеца, ама се очаква българинът да държи някакви хартийки от Китай... Като акционер на шанхайската борса да го издххх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 7
verimg
преди 8 години
Канада е китайски доминион(почти). Така че злато и не трЕбе. Метрополията ще има. С тия темпове на изкупуване от китайци и с малкото си население - скоро ще има 'сбогом независима политика' . След Хонг Конг кралицата ще загуби и другапровинция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 19
Stone_Kold
преди 8 години
злото е ценно само в капиталисти4еско имперския общиннен строй на земята но във косми4еската галактика мисля 4е не е от такава важност тоест то струва толкоз колкото при паника баламурниците са готови да дадат цифри4ки хартия за да спят спокойно ...при дадена необи4айна ситуация аз не бих взел златото като гарант или залог..например за мен е много по важно да се домогна до извънземни технологий и машини от всякакъв вид откколко да си насо4а ресурса от време труд за да копам жълтия после да го преработвам и съхранявам и да се надам 4е при катаклизъм някой ще оцени жълтото и ще ме спаси на сигурно мястно нейде в космоса..това са средновековни отживелици който не трябва да са актуални днес златото като разменна монета за вбъдеще е обре4ено тогава ще бъде заменено от невиждани и не4увани открития, технологий и възможностите който предоставят те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Най-важното което трябва да се разбере е системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Останалото е детайли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Големият въпрос е кое е по-малкото зло защото сме пред свършен факт и Фебер хубаво го каза - http://***.investor.bg/drugi/338/a/faber-centralnite-banki-postilat-pytia-kym-socializma-213049/И съм обяснил казаното от Мойсей - ''на чужденец давай с лихва'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099 ЕВРЕЙСКА ФИНАНСОВА ИНВАЗИЯ В АМЕРИКА - http://razuznavane.com/?p=1286 Дайте ми да печатам парите на една страна, не ми трябва формалната й власт''''Кои са тези тайнствени собственици на ФЕД ? Оказва се, че това са няколко юдо-хазарски фамилии начело с Ротшилдови, всичките изселници от Русия, Литва и Полша:Ротшилд, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Мойзес, Леман''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 11
mrynmryn
преди 8 години
Именно, че никой не знае, може и след 100 години, а за 100 години много други неща ще се случат, особено от икономическа гледна точка. Та в тоя ред на мисли Канада гледа какво е в момента, а не какво можело да стане и какви ракети, жаби, скакалци и разни други катаклизми, можели да се случат. По твоята логика - изхарчи си всичките пари за ядене и пиене, че утре може да изригне супер вулкан, да ни затрие всички, така поне ще си си поживял последните дни от живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
"Графика на деня: Защо Канада се отказва от златните си резерви, а САЩ не?-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------хаххх много точно попадение, да кажи му и на колегата с EUSSR картинката :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още