IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви в Япония увеличават търсенето на злато

Цените на дребно скачат до най-високите си стойности от юли, показват данни на най-големия търговец на злато в страната

09:02 | 14.03.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Отрицателните лихвени проценти в Япония увеличават търсенето на злато, отчита най-големият търговец на злато в страната, пише Bloomberg.

Цената на благородния метал на международните пазари нарасна с 18% от началото на годината, след като инвеститорите търсят убежище от смута на финансовите пазари. За индивидуалните инвеститори изненадващият ход на Централната банка на Япония от януари увеличава блясъка на златото. Това коментира главният мениджър в Tanaka Kikinzoku Kogyo K.K. Такахиро Ито. Така цените на дребно скачат до най-високите си стойности от юли.

„Мнозина клиенти залагат, че е по-добре да обърнат спестяванията си в злато заради характеристиката му на безопасно убежище, вместо да депозират пари в банките, които предлагат ниски лихви“, коментира той.

Цената на златните кюлчета се повиши до 5 027 йени (44 долара) за грам на 11 март, което е най-високата стойност от 7 юли, показват данни на базираната в Токио компания.

„Редица клиенти обикновено продават злато, но наблюдаваме и че все повече купуват злато, въпреки че цената прехвърля 5 хил. йени“, добавя Ито.

В опит да стимулира банковото кредитиране ЯЦБ се присъедини към Европейската централна банка при определянето на отрицателни лихви. Докато това също така трябва да стимулира инвестициите във високодоходни активи, то може да намали нежеланите последици за домакинствата, които спестяват, или да се потърси актив за традиционно съхранение на стойността като златото.

Освен това в тази връзка продажбите на сейфове в Япония растат.

Според Ито политиката на ЯЦБ е довела до погрешни схващания сред инвеститорите. Някои купувачи вярват, че отрицателните лихви могат да бъдат придружени от банкови такси върху спестяванията, докато по-възрастните японци се страхуват да не се повтори случилото им се след Втората световна война, когато правителството ограничи тегленето на пари в брой, за да обуздае инфлацията.

Потребителското търсене на злато в Япония се покачи до 32,8 метрични тона през 2015 г. от 17,9 тона преди година, което превърна страната в седмия по големина консуматор в Азия, показват данните на Световния съвет по златото.

Интересът към златото сред дребните инвеститори се наблюдава и другаде. Във Великобритания онлайн платформата за търговия BullionVault съобщи на 1 март, че броят на новите клиенти почти се е удвоил спрямо февруари, достигайки най-високото ниво от април 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Едно време не е имало такива масови средства за дезинформация и манипулиране. Сега те са навсякъде, дори тук.Дори да пренебрегнем това и ако следваме твоята логика, би следвало златото да поскъпне с 300$, а среброто да задържи тези нива от 15$. Това не изглежда никак непосилно и си мисля, че ако ще става нещо по-сериозно на пазарите то ще започне през Q4, 2016г. и ще продължи 4-5г. поне.Така че имаме "достатъчно време" и така наречения "ЕЛИТ", знае това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
nide
преди 8 години
Високите съотношения са индикатор че нещо сериозно е погрешно. Съотношението злато / сребро се увеличава драстично по време на кризи, паника, забавяне на икономическия растеж.Точно преди Втората световна война съотношението е 98 : 1.През януари 1991 г. (войната в Залива) съотношението е 100 : 1.По време на финансовата криза през 2008, съотношението е 82 : 1.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Ей тия японците много *** народ ще излезнат.....МЗ-тката продава ли продава ли хартиетно злато..... а те ***, купуват ли купуват ли....Само сашовците са тарикати, приказват че продават злато, а в същото време взеха на Украйна....сега търсят останало Сирийско злато и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
да но за обикновенния човек както ти писах няма значение времето и пипсовете, хората искат да си спестят парите просто за дълъг период от време. За мене и тебе някви си разлики в цената значи нещо за хората на влог не значи нищо. Обясни на някой, че като си държи парите в банка и трябва да плаща лихва на банката заради негативните лихви следователно да не получава нищо и това е съвсем нормална реакция. Я сметни ако държиш 100 000 франка на влог и трябва да плащаш 1% за тва годишно е за кво ? Купуваш си злато няккав % останалото кеш и точка, това е най-бързото решение. В Швейцария писаха, че търсенето на банкноти от 1000 франка е в няккав бум направо и масово теглят кеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Ако няма губещо мнозинство - не може да има печелещо малцинство. Това е хубавото на пазара. Най интелигентните печелят - глупаците губят. Всеки от нас застава понякога от едната или от другата страна. Успешните застават по-често от печелившата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Доста сериозен ръст на търсенето....100% в Япония. Представете си как това може да се превърне в неконтролиран хаус и изведнъж инвестиционното злато да изчезен за 2-3 седмици от пазара. Тогава тези с хартиеното злато горят като гръцки огън в океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
това също че е време за петрол щото са в земята, но обикновенните човеци където не разбират нито от акции нито от борси за защита от тея негативни лихви отиват и си купуват злато, ако искаш ходи и ги убеди да си ги държат в хартия и банкерчетата само да им лющат такси от депозитите и никви лихви да не дават, това е най-близката логика за обикновенните хора. "да си купим аз това жълтото нема да потъне, а като се нормализират нещата ше го върна в хартия" .... Това си мисли обикновения хомосапиенс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
сега е време за петрол! акциите ще вървят нагоре още 3 -4 години и после ще дойде ред на златото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
мда греши ама преди 2 лета дедо ви ви каа в ламарината е истината ... не в долара било в йената било. Еееми ай да видиме сега кой е Светия Синод Ланеца или долара и йената и как хората биха се предпазили от банкерските джамбази .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
ivan.kostov.39
преди 8 години
Дребния инвеститор - ВИНАГИ ГРЕШИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още