IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви в Япония увеличават търсенето на злато

Цените на дребно скачат до най-високите си стойности от юли, показват данни на най-големия търговец на злато в страната

09:02 | 14.03.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Отрицателните лихвени проценти в Япония увеличават търсенето на злато, отчита най-големият търговец на злато в страната, пише Bloomberg.

Цената на благородния метал на международните пазари нарасна с 18% от началото на годината, след като инвеститорите търсят убежище от смута на финансовите пазари. За индивидуалните инвеститори изненадващият ход на Централната банка на Япония от януари увеличава блясъка на златото. Това коментира главният мениджър в Tanaka Kikinzoku Kogyo K.K. Такахиро Ито. Така цените на дребно скачат до най-високите си стойности от юли.

„Мнозина клиенти залагат, че е по-добре да обърнат спестяванията си в злато заради характеристиката му на безопасно убежище, вместо да депозират пари в банките, които предлагат ниски лихви“, коментира той.

Цената на златните кюлчета се повиши до 5 027 йени (44 долара) за грам на 11 март, което е най-високата стойност от 7 юли, показват данни на базираната в Токио компания.

„Редица клиенти обикновено продават злато, но наблюдаваме и че все повече купуват злато, въпреки че цената прехвърля 5 хил. йени“, добавя Ито.

В опит да стимулира банковото кредитиране ЯЦБ се присъедини към Европейската централна банка при определянето на отрицателни лихви. Докато това също така трябва да стимулира инвестициите във високодоходни активи, то може да намали нежеланите последици за домакинствата, които спестяват, или да се потърси актив за традиционно съхранение на стойността като златото.

Освен това в тази връзка продажбите на сейфове в Япония растат.

Според Ито политиката на ЯЦБ е довела до погрешни схващания сред инвеститорите. Някои купувачи вярват, че отрицателните лихви могат да бъдат придружени от банкови такси върху спестяванията, докато по-възрастните японци се страхуват да не се повтори случилото им се след Втората световна война, когато правителството ограничи тегленето на пари в брой, за да обуздае инфлацията.

Потребителското търсене на злато в Япония се покачи до 32,8 метрични тона през 2015 г. от 17,9 тона преди година, което превърна страната в седмия по големина консуматор в Азия, показват данните на Световния съвет по златото.

Интересът към златото сред дребните инвеститори се наблюдава и другаде. Във Великобритания онлайн платформата за търговия BullionVault съобщи на 1 март, че броят на новите клиенти почти се е удвоил спрямо февруари, достигайки най-високото ниво от април 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 8 години
Тихо. Купувай и остави баламурниците да се радват на зелени вестникарски хартийки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
абитуриент
преди 8 години
а СРЕБРОТО защо не върви на НИКЪДЕ....!!!!!!....в момента е 15.60$ а трябваше да е поне 18$ - предишните подобни нива на златото поне така беше......????!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още