IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Защо Канада се отказва от златните си резерви, а Китай не?

От 1088 тона златни резерви през 1955 г. днес Канада притежава едва 77 тройунции

13:21 | 18.03.16 г. 58
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Канада, дом на някои от най-големите компании за добив на злато в света, наскоро обяви, че на практика ликвидира всички държавни притежания на скъпоценния метал и се пренасочва към това, което говорителят на правителството обяви за „лесно търгуеми“ активи, пише BloombergView.

Процесът е дълъг. Канада притежава 1088 тона злато през 1955 г. До 2000 г. количеството е намаляло до 46 тона. Днес са останали само... 77 тройунции. Това поставя Канада на последно място в най-актуалните данни на Световния съвет по златотоСпоред класацията Канада сега е на последно място след страни като Албания, Хаити, Тринидад и Тобаго и Папуа Нова Гвинея.

Аргументацията на Канада за разпродаването е достатъчно логична. Реалните златни кюлчета не могат да бъдат изтъргувани толкова бързо, колкото държавни облигации например. А в дългосрочен план централните банки и правителствата като цяло получават по-добра възвращаемост, инвестирайки в безопасни активи като американски държавни ценни книжа. Истинският въпрос обаче не е защо Канада продава златото, а защо други страни толкова силно се опитват да поддържат – и акумулират, резерви от ценния метал въпреки факта, че той вече не играе никаква роля в предлагането на пари.

Причината някои страни да се придържат към златото е слабо свързана със стабилната фискална политика. Вместо това практиката отразява по-малко осезаемата и рационална тежест на миналото. Един поглед към това кои страни притежават метала – и кои не, представя неочакван модел. Страните, които имат значителни златни резерви в историята си, често са били глобални хегемони, империални сили или икономически двигатели – или са имали стремежа да бъдат такива.

В свое изследване от 2012 г. двама икономисти от University of Santa Cruz – Джошуа Айзенман и Кента Инуе, откриват, че „интензитетът на трупане на злато е пряко свързан с „глобалната сила“, останала от миналото на стара империя“. Това, казват те, е особено вярно за „страни, които са или са били доставчици на ключови валути“.

САЩ остава номер едно в класацията за златни резерви, точно както остава и най-голямата икономика в света и емитентът на най-разпространената резервна валута. Но моделът се връща доста по-назад в миналото. Холандия бе империална суперсила през 17-ти век, но загуби този си статут преди много време. Въпреки това тя държи десетите най-големи златни резерви в света, макар че населението ѝ е едва 17 млн. души.

Португалия, преди империя, простираща се от Бразилия до Ангола и Макао, има 382 тона злато с население от около 11 млн. души. По-известните империални сили – Германия, Италия, Франция, Русия и Обединеното кралство, са сред първите 20 от гледна точка на златните резерви.

Тенденцията не се ограничава до Европа. Япония, която се опитва да завладее голяма част от Пасифика през 20-ти век и по-късно става втората най-голяма икономика в света, е на 9-то място по златни резерви. Тайван, която се превръща в икономическа суперсила през втората половина на 20-ти век, е на 14-а позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ахам троленето щото нещо май мойта математика явно по-добра от ваща и оня другия шушляк нещо не казва що златото не е на 300$ ами е 1300$ ...... И ви каам пак айде напишете колко струваха стоките преди и сега :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 20 rate down comment 8
dakl
преди 8 години
Едва ли има някой , който през последните деситилетия да е видял амириканското злато -това което се смята за златен запас, и едва ли са случайни подмятанията , че то отдавна е разпродадено. Защо тогава Канада да не последва своя ментор и най близък съюзник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 26 rate down comment 4
Jorkata
преди 8 години
"безопасни активи като американски държавни ценни книжа" - АЛЕЛЕ МАЙКОУУУУ !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 6
kalendar
преди 8 години
хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Иессс, а ти вслушваш ли се в свойте си съвети? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 8 години
Мани канадците, добре че американците го слушат Mишето :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 10
bgMan
преди 8 години
Остави троленето, че се изтърка като идеология и професия и земи се занимавай с нещо по-доходно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 12
data
преди 8 години
Защо Канада се отказва от златните си резерви ? как що , щот не слушат наш михал . Кви прости канадци , веднага вземайте михал за консултант да въ ива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 8
Pronto
преди 8 години
Мисля че доходността е по-висока отколкото би била на депозит в рубли или юани във VTB Bank. Ти си писал за CIPS, пък сега златни монети. Тях ли ще въртиш през ЦИПСа, или просто те сърби да предскажеш упадъка на Запада / темите за златото са идеалната среда/ и мерака си да нагъваш купичка ориз под камшика на Партията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
брачед да не мислиш, че и с лика на Мяо не се п.реебе мм ?!? Ако искаш сметни си го бе навремето през прехода една кола нова струваше 30К Марки едно Апартаментче 100К DM сега са същите цени ама в Евра а евро DM курса е 2:1 обувки стоки, ядене да не говорим. Непотребната жълтеница скочи близо 10 пъти, добре айде сега ти сметни, че аз с мойта математика иам само 3 клас до обяд кажи колко % е увеличението и ти колко лихва си намазал като си спестил в било долари, дойче марки или квото и да било там аааайде сметни и напиши тука на мене и.диота да види
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още